Antena 3 CNN Actualitate Justiție A fost ucis în urmă cu zeci de ani și îngropat într-un loc izolat din Munții Apuseni. Decizia luată recent de autoritățile române

A fost ucis în urmă cu zeci de ani și îngropat într-un loc izolat din Munții Apuseni. Decizia luată recent de autoritățile române

A fost ucis în urmă cu zeci de ani și îngropat într-un loc izolat din Munții Apuseni. Decizia luată recent de autoritățile române
Sursa foto: Foto: facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului
27 Sep 2017   •   17:47

Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a descoperit în Munții Apuseni osemintele unui "chiabur" împușcat de Securitate în vara lui 1950 și îngropat într-un loc izolat, scrie Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a IICCMER cu privire la uciderea prin împușcare a unei persoane de către lucrători din cadrul Serviciului Județean al Securității Poporului Turda și ai Biroului de Securitate Câmpeni, la data de 16 august 1950, pe raza comunei Bistra, în județul Alba.

În urma investigațiilor de teren efectuate de cercetătorii IICCMER, a fost identificat situl funerar. În cursul zilei de marți, sub coordonarea unui procuror militar, s-a efectuat cercetarea la fața locului de către o echipă complexă, din care au făcut parte un tehnician criminalist din cadrul Poliției orașului Cîmpeni, agenți de poliție din cadrul Postului de Poliție Bistra, județul Alba, precum și un medic legist din cadrul Serviciul Județean de Medicină Legală Alba, beneficiindu-se de sprijinul specialiștilor IICCMER.

În urma săpăturilor efectuate în locul indicat a fost identificat un schelet uman, dispus la o adâncime de 0,70 metri. Rămășițele umane au fost remise Serviciului Județean de Medicină Legală Alba pentru efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morții.

Coordonatorul cercetărilor, Gheorghe Petrov, expert IICCMER, a declarat luni seara, pentru Agerpres că, în urma unei acțiuni de investigații arheologice desfășurată pe teritoriul comunei Bistra, la peste 11 kilometri de centrul satului, în zona Poarta între Căi, arheologii au descoperit la o adâncime de circa 70 de centimetri rămășițele lui Ioan Andreșel, executat de Securitate în 16 august 1950.

Locul mormântului lui Ioan Andreșel a fost stabilit cu aproximație prin confruntări repetate cu mai mulți martori care au fost transportați de-a lungul timpului în teren, fiind căutat, verificat și identificat cu precizie de echipa arheologică a IICCMER la începutul lunii septembrie.

Citiți mai mult pe Agerpres

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: procurori Muntii Apuseni
Parteneri
Nunta Cosmică 2023 a început! Astrolog: "Ne dă forță pentru un an de zile"
x close