Antena 3 CNN Actualitate Justiție Curtea Constituţională a amânat cu trei luni decizia privind recunoașterea mariajelor gay

Curtea Constituţională a amânat cu trei luni decizia privind recunoașterea mariajelor gay

Curtea Constituţională a amânat cu trei luni decizia privind recunoașterea mariajelor gay
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
30 Mar 2017   •   13:08

Update: Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat joi, pentru data de 27 iunie, discutarea sesizării referitoare la nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex.

În iulie 2016, Asociaţia ACCEPT şi Coaliţia antidiscriminare au prezentat cazul soţilor Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaştere a căsătoriei lor, oficiată în 2010 la Bruxelles.

Iustina Ionescu, avocatul cuplului care doreşte recunoaşterea în România a căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, a anunţat în octombrie 2016 că a solicitat CCR să adreseze două întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului de 'soţi'.

Pe de altă parte, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni.

În luna iulie 2016, CCR a constatat că această propunere legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei. Curtea Constituţională indica, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei 'între soţi' cu sintagma 'între un bărbat şi o femeie' se realizează doar o precizare în privinţa exercitării dreptului fundamental la căsătorie.

Știre inițială: Curtea Constituţională va judeca azi dosarul privind recunoaşterea mariajului gay al cuplului Adrian Coman şi Robert Hamilton.

Asta după ce judecătorii CCR au cerut Curţii Europene de Justiţie lămuriri şi informaţii suplimentare privind legislaţia în domeniu.

Adrian şi Clay şi-au unit destinele în Belgia şi de mai bine de trei ani cer instanţelor din ţara noastră să le recunoască mariajul şi faptul că sunt o familie.

Pe de altă parte un grup de asociaţii reunit sub titulatura Coaliţia pentru Familie a adunat peste trei milioane de semnături pentru schimbarea constituţiei. Mai exact, să fie scris clar că o familie este formată dintr-o femeie şi un bărbat.

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close