Antena 3 CNN Actualitate Președintele Klaus Iohannis, declarații de la Summitul Energiei Nucleare: ”Acest angajament este esenţial pentru deblocarea investiţiilor în timp util”

Președintele Klaus Iohannis, declarații de la Summitul Energiei Nucleare: ”Acest angajament este esenţial pentru deblocarea investiţiilor în timp util”

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de la Bruxelles, acolo unde ia parte la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2024   •   12:36

Klaus Iohannis, președintele României, a ținut un discurs la Bruxelles, în cadrul Summitului Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

”Permiteţi-mi să încep prin a mulţumi gazdelor noastre, Prim-ministrul De Croo şi Directorul General Grossi, pentru organizarea unui summit care subliniază urgenţa acţiunii climatice şi importanţa energiei nucleare în tranziţia energetică globală. Acest summit are o semnificaţie profundă, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu Agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic.

Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate, şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară.

În dezvoltarea programului naţional de energie nucleară suntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a precizat că se așteaptă ca la Summitul care are loc la Bruxelles, să se consolideze angajamentul faţă de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană şi în cel global.

”Mă aştept ca Summitul de astăzi să consolideze angajamentul faţă de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană şi în cel global. Acest angajament este esenţial pentru deblocarea investiţiilor în timp util, pentru consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi pentru formarea următoarei generaţii de specialişti în energie nucleară. Salut paşii recenţi efectuaţi în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianţa Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici”, a afirmat preşedintele României.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Summit UE
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close