Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, în scandalul revocării: Iau în calcul să respect statul de drept

Klaus Iohannis, în scandalul revocării: Iau în calcul să respect statul de drept

Klaus Iohannis, în scandalul revocării: Iau în calcul să respect statul de drept
05 Iun 2018   •   11:47

Președintele Klaus Iohannis a vorbit pe tema momentului, revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Iată pricipalele sale declarații

”În realitate sunt mult mai multe teme care reapar și merită discutate. Statutul procurorilor. Eu sunt convins și voi acționa în consecință, că procurorii trebuie să fie independenți. În niciun caz nu trebuie să fie controlați politic. Nu pot fi în subordinea unui politician, fie el ministru. Orice am face noi în România ca stat, trebuie să asigure independența procurorilor. E adevărat, în Constituție spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului. Eu înțeleg că ministrul Justiției ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să o folosească pentru a-i apăra, a-i apăra în dezbaterea publică. Autoritatea ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. Nu sunt în subordinea ministrului. Oricine, orice ar spune, nu îi poate plasa în subordinea ministrului” a spus Klaus Iohannis.

”Eu iau în calcul să respect statul de drept, să îl întăresc, să am grijă, atât cât pot, să rămână procurori independenți, cu respectarea Constituției. O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum (...) Vedem din păcate că sunt tot mai mulți politicieni care pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenței justiției și, dacă va fi nevoie, putem convoca un referendum pe această temă” a afirmat președintele statului.

”După ce avem motivarea, o citim, o înțelegem, apoi dăm soluția (...) Aflăm că au apărut semne de întrebare, printr-o decizie a Curții, că un mandat nu poate depăși 9 ani, dar în fapt e un judecător care se află de 10 ani acolo. Nu e simplu să tranșăm această chestiune. Prin tolerarea acestor mandate mai lungi, chiar CCR s-a pus singură în situația să fie chestionată privind respectarea supremației Constituției, așa cum scrie în Constituție. Dați-mi voie să fac o precizare: în cazul în care mandatul unui judecător constituțional se termină, se constată de către președintele Curții, iar dacă sunt alte cauze, aceste cauze se iau în plenul Curții. Președintele României nu are nicio atribuție practică să constate vacanța unui mandat”

”Voi respecta Constituția, indiferent de ce se întâmplă. Este evident că cei care trebuie să lămurească aceste probleme sunt chiar cei care le-au creat. Mitingurile sunt o formă de protest. În nicio societate normală, un miting de protest nu se asociază cu cei de la Putere. Mi se pare o abordare caraghioasă și pur populistă”

”Apropo de suspendare, am observat că foarte mulți sunt preocupați de suspendare. Vreau să vă spun că eu nu. Nu există niciun motiv de suspendare”

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close