Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, strângere de mână cu Joe Biden la COP26, unde secretarul general ONU a avertizat: "Ne săpăm singuri groapa!"

Klaus Iohannis, strângere de mână cu Joe Biden la COP26, unde secretarul general ONU a avertizat: "Ne săpăm singuri groapa!"

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la summit-ul COP26, unde liderii națiunilor vor încerca să se pună de acord asupra măsurilor de reducere a emisiilor poluante, în contextul schimbărilor climatice care generează tot mai des fenomene extreme în ultimii ani.

Klaus Iohannis, strângere de mână cu Joe Biden la COP26, unde secretarul general ONU a avertizat: "Ne săpăm singuri groapa!"
Sursa foto: Președinția României
de Adrian Iclozan    |    01 Noi 2021   •   16:32

În imaginile oficiale, Iohannis și Biden își stâng mâinile deasupra unei mese lungi, albe. Ambii poartă mască.

Într-o a doua fotografie, președintele român stă așezat între alți participanți la summit, sprijinindu-și bărbia cu mâna și privind înainte.

Summit-ul COP26 a fost precedat de mesajele transmise de premierul britanic, gazdă a reuniunii, de prințul Charles și de secretarul general al ONU.

Secretarul general ONU, avertisment brutal la COP26: "Ne săpăm singuri groapa!"

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut o declarație dură înaintea summit-ului COP26, care începe marți la Glasgow, în Scoția.

Este o reuniune considerată crucială, pe fondul eforturilor de a aduce sub control schimbările climatice: aproximativ 200 de țări sunt chemate să își reducă emisiile poluante pentru a salva umanitatea iar materializarea acestor apeluri ar urma să schimbe felul în care trăiesc oamenii, comentează presa internațională.

Secretarul general al ONU, unul dintre cei mai vocali susținători ai măsurilor urgente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a transmis participanților la conferință că "dependența de combustibilii fosili împinge omenirea pe marginea prăpastiei".

"Fie le oprim (schimbările climatice), fie ne vor opri ele. Și e timpul să o spunem: destul! Ne-am omorât destul cu cărbune. Destul cu tratarea naturii drept toaletă. Destul cu arderile, forajele și mineritul tot mai adânc. Ne săpăm singuri groapa!", a spus Guterres.

Premier britanic: "Omenirea se află la un minut de miezul nopții"

Prințul Charles și premierul britanic Boris Johnson au transmis, la rândul lor, mesaje concordante.

"Trebuie să reducem urgent emisiile și să luăm măsuri pentru a rezolva problema carbonului aflat deja în atmosferă", a spus Charles.

"Fac apel la stalele lumii să se alăture creării unui mediu care să permit ca fiecare sector industrial să ia măsurile necesare. Știm că asta va necesita mii de miliarde de dolari", a adăugat el.

Premierul britanic a arătat că umanitatea "și-a epuizat de mult" răgazul în ceea ce privește schimbările climatice și se află "la un minut de miezul nopții".

Johnson a comparat reuniunea liderilor internaționali cu personajul James Bond, care adesea în filmele omonime se luptă cu forțe care plănuiesc sfârșitul lumii.

"Tragedie e că nu suntem într-un film iar mecanismul care poate aduce sfârșitul lumii este real. Va fi mai rău pe măsură ce nu vom fi capabili să luăm măsuri, iar prețul va fi mai mare când vom fi siliți de dezastru să luăm măsuri", a punctat Johnson.

Umanitatea se îndreaptă spre o creștere catastrofală de 2,7 grade a temperaturilor globale

El a reamintit că o creștere cu două grade a temperaturilor globale va pune în pericol furnizarea de alimente, o creștere de trei grade va aduce mai multe incendii de vegetație și cicloane în timp ce o creștere cu patru grade va însemna "să spunem adio orașelor".

Peste 120 de șefi de stat și de guvern participă la evenimentul din Glasgow, unde premierul Boris Johnson a spus că vrea ca țările să înceteze să mai utilizeze cărbune, să elimine autovehiculele propulsate de benzină și motorină și să inverseze procesul de despădurire.

Atenția participanților - și a lumii întregi - se îndreaptă asupra marilor poluatori, între care China, India, Australia și Brazilia.

Obiectivul "tehnic" este de a ține creșterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius - sau la cel mult 2 grade Celsius în scenariul pesimist - până în anul 2100.

Însă cu actuala dinamică a factorilor poluanți, omenirea se îndreaptă spre o creștere de 2,7 grade, considerată "o catastrofă" de către Națiunile Unite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Galerie foto: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres la COP 26 la sesiunea foto și împreună cu premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Angela Merkel; președintele Franței, Emmanuel Macron discută cu premierul britanic Boris Johnson, în contextul în care relațiile dintre statele lor sunt tensionate de divergențe asupra acordului Brexit și a drepturilor de pescuit

×
Subiecte în articol: Joe Biden COP26 Klaus Iohannis
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close