Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Nu e de competenţa mea demiterea şefei ÎCCJ

Klaus Iohannis: Nu e de competenţa mea demiterea şefei ÎCCJ

de S.T.    |    28 Mai 2015   •   10:11
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu în care îi atrage atenţia că preşedintele ţării nu dispune de competenţele constituţionale sau legale de a înlătura din funcţie preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Președintele României. Aplicarea acestei sancțiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004", scrie preşedintele Klaus Iohannis în scrisoarea transmisă lui Călin Popescu-Tăriceanu.

"În ceea ce privește solicitarea de înlăturare a celor doi magistrați prin demisie, consider că demisia dintr-o funcție de conducere reprezintă un act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, deci nici de către Președintele României", a mai scris Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Tariceanu

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

SUA, despre atacurile cu drone din Rusia: "Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close