Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: "Avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate. Pandemia, facilitată de schimbările climatice"

Klaus Iohannis: "Avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate. Pandemia, facilitată de schimbările climatice"

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că "există speranţe pentru reintrarea într-o nouă normalitate" însă trebuie depuse eforturi pentru a ține virusul sub control până la vaccinarea unui procentaj ridicat din populaţie.

Klaus Iohannis: "Avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate. Pandemia, facilitată de schimbările climatice"
de Adrian Iclozan    |    07 Apr 2021   •   12:47

Klaus Iohannis: Motive reale de optimsm şi speranţa de a intra într-o nouă normalitate

Într-un eveniment organizat la Cotroceni cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, preşedintele a spus că "redeschiderea sustenabilă și în condiții de siguranță a societăților și a economiilor" nu este posibilă fără respectarea măsurilor de prevenţie sanitară.

"Pandemia de COVID-19 a venit într-un moment dificil pentru sistemul românesc de sănătate, exacerbând vulnerabilități structurale cronicizate, cu consecințe pe termen lung asupra sănătății și bunăstării (...)

Fără să dispună de resursele financiare și materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene și nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituțională de a acționa rapid, oportun și eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei.

Astăzi avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate, pentru că avem la dispoziție vaccinurile COVID. Imunizarea populației prin vaccinare rămâne singurul instrument viabil de a opri pandemia, dar sunt necesare eforturi comune susținute pentru a ține virusul sub control până la atingerea unor niveluri ridicate de acoperire vaccinală.

Klaus Iohannis: Pandemiile, favorizate de degradarea mediului înconjurător şi de schimbările climatice

Din păcate, strategiile actuale de combatere a pandemiilor se axează pe controlul bolilor abia după apariția acestora. Evenimentele din ultimul an ne arată însă că este nevoie de o schimbare de abordare atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Trebuie să fim mai bine pregătiți să anticipăm și să răspundem eficient și coordonat la amenințări emergente la adresa sănătății publice. În același timp, trebuie să intensificăm la nivel global eforturile de a reduce riscul de apariție a pandemiilor.

Aproape toate pandemiile apărute de-a lungul timpului și 70% dintre bolile emergente au fost cauzate de microorganisme de origine animală, care migrează, prin contact ridicat, de la animale la oameni.

Această migrație este facilitată de o relație nesănătoasă cu mediul înconjurător prin diminuarea habitatelor naturale și distrugerea biodiversității, exploatarea animalelor sălbatice sau cauzarea de schimbări climatice majore.

Klaus Iohannis: Este nevoie de investiţii în servicii pentru grupurile vulnerabile

Efectele schimbărilor climatice asupra sănătății publice sunt grave și vor deveni extrem de grave dacă nu ne preocupăm de combaterea lor. Iată o temă care știu că este de interes personal și pentru dumneavoastră, domnule Kluge. Schimbările climatice modifică anotimpurile de transmitere a bolilor și alterează condițiile ecologice, astfel încât crește riscul bolilor transmise prin apă, insecte și animale.

România este și ea expusă riscurilor de fenomene meteo extreme, temperaturi crescute, secetă și incendii cauzate de vreme. Creșterea urbanizării și îmbătrânirea populației sunt factori care accentuează vulnerabilitatea la temperaturile extrem de ridicate, iar schimbările climatice exacerbează în special bolile cardiovasculare și respiratorii, boli cu incidență ridicată în România.

Efectele schimbărilor climatice sunt, așadar, dramatice și au un efect direct asupra sănătății noastre. Din acest motiv, nu avem niciun moment de pierdut în a acționa nu numai pentru a opri pandemia de COVID-19, ci și pentru a limita îmbolnăvirile viitoare cauzate de deteriorarea mediului înconjurător.

Această pandemie ne-a arătat cât de ridicate ajung să fie costurile umane și financiare dacă nu au fost făcute la timp și eficient investiții în servicii de prevenție pentru grupurile vulnerabile, cele care vor avea cel mai mult de suferit și în urma schimbărilor climatice", a spus Iohannis.

La evenimentul de la Cotroceni a participat şi dr. Hans Kluge, Director Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

 

 

×
Subiecte în articol: noua normalitate Klaus Iohannis
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close