Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis sesizează CCR pentru Legea educaţiei: "Se instituie o discriminare a solicitanților"

Klaus Iohannis sesizează CCR pentru Legea educaţiei: "Se instituie o discriminare a solicitanților"

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale miercuri o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale.

Klaus Iohannis sesizează CCR pentru Legea educaţiei: "Se instituie o discriminare a solicitanților"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Georgiana Adam    |    20 Iul 2022   •   15:48

Administraţia Prezidenţială informa, pe 1 iulie, că Parlamentul a transmis președintelui, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale, act normativ care implementează o serie de măsuri de încurajare a învățământului de artă și sportiv, pe de o parte, și impune condiții suplimentare pentru ocuparea posturilor didactice care necesită atestate și avize suplimentare, pe de altă parte.

"Considerăm că prin conținutul său normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine unor principii constituționale, precum cele referitoare la claritatea și calitatea normelor, la securitatea raporturilor juridice, dar și la egalitatea în drepturi a cetățenilor", se arată în comunicat.

Conform acestuia, legea supusă controlului de constituționalitate impune personalului didactic, în unele cazuri, să prezinte o serie de avize/documente justificative/acord din partea unor terțe entități, fie autorități publice, fie persoane juridice de utilitate publică - cultele recunoscute oficial de stat, după caz.

"Considerăm însă că norma criticată nu îndeplinește cerințele de claritate și de previzibilitate a legii, prevăzute de art. 1 alin. (5) din Constituție în componenta sa referitoare la calitatea legii, așa cum au fost dezvoltate într-o amplă jurisprudență a Curții Constituționale", arată, miercuri, Administrația Prezidențială.

Conform comunicatului, în ceea ce privește natura juridică a avizelor ce trebuie obținute de către solicitanți în cadrul procedurii de ocupare a posturilor didactice respective, aceasta este neclară, întrucât nu rezultă care sunt efectele obținerii/neobținerii lor, mai precis dacă acestea au natura unui aviz conform sau a unui aviz consultativ, pentru solicitanți, respectiv pentru angajatori. Mai mult, nu este clar în ce măsură neobținerea acestor avize favorabile afectează posibilitatea cadrelor didactice de a ocupa acele posturi, se mai spune în document.

Potrivit acestuia, textul creează o situație neclară și prin utilizarea noțiunii de aviz în unele situații, respectiv de acord, în altele, fără a detalia o distincție între cele două tipuri de acte.

"Prin instituirea unei condiții de prezentare a acordului directorului liceului pedagogic, avizat de inspectorul școlar care coordonează activitatea liceelor pedagogice pentru solicitanții care doresc să ocupe posturi didactice / catedre vacante / rezervate de la clasele / grupele din profilul pedagogic, spre deosebire de alte profiluri ale învățământului liceal, se instituie o discriminare a solicitanților, nejustificată de criterii obiective și raționale, aspect contrar art. 16 alin. (1) din Constituție", mai arată Administrația Prezidențială.

Președintele solicită CCR să admită sesizarea de neconstituționalitate și să constate că Legea este neconstituțională.

×
Subiecte în articol: Legea Educaţiei Klaus Iohannis
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close