Antena 3 CNN Actualitate La o săptămână de la luarea deciziei, C.C. a publicat motivarea în cazul Nicolai

La o săptămână de la luarea deciziei, C.C. a publicat motivarea în cazul Nicolai

La o săptămână de la luarea deciziei, C.C. a publicat motivarea în cazul Nicolai
15 Feb 2008   •   13:45

Curtea Constituţională a publicat vineri motivarea deciziei în cauza Norica Nicolai, arătând că limitarea la o singură respingere a propunerii de ministru se justifică prin faptul că răspunderea pentru o altă nominalizare revine în exclusivitate premierului. "În consecinţă, Curtea urmează să constate că potrivit Constituţiei, preşedintele, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru", se arată în decizia Curţii Constituţionale din 7 februarie, publicată, vineri, pe site-ul instituţiei.

Curtea Constituţională precizează că premierul nu poate repeta aceeaşi propunere pentru un minister, după ce preşedintele a respins această propunere.

În soluţionarea conflictului juridic dintre preşedinte şi primul-ministru, Curtea arată că este obligată să dea textelor din Legea findamentală o interpretare corespunzătoare, pentru a desprinde din litera acestora spiritul care guvernează această materie.

Totodată, C.C. subliniază faptul că atribuţiile Curţii nu îi permit să examineze şi să soluţioneze conflicte de natură politică. Soluţionarea conflictelor politice revine partidelor, autorităţilor publice, inclusiv preşedintelui care trebuie să vegheze la respectarea Constituţiei, la buna funcţionare a autorităţilor publice şi să exercite funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Reacţii la motivarea Curţii Constituţionale
Contactată prin telefon, Norica Nicolai a declarat despre motivarea Curţii Constituţioanle că aceste analogii nu sunt specifice sistemului român legal, în opinia sa.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta este de părere că ?este periculos ca judecătorii să adauge la lege?.

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş spune că, astfel, ?se consfinţeşte dreptul de veto al preşedintelui?.

MOTIVAREA CURŢII CONSTITUŢIONALE ÎN CAZUL NICOLAI (pdf)

Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close