Antena 3 CNN Actualitate La Roma a avut loc bursa locurilor de muncă pentru muncitorii români

La Roma a avut loc bursa locurilor de muncă pentru muncitorii români

La Roma a avut loc bursa locurilor de muncă pentru muncitorii români
23 Feb 2008   •   08:58

Românii care lucrează în Italia pot renunţa la contractele de acolo pentru unele noi, în ţară. La Roma va fi organizată sâmbătă o Bursă a locurilor de muncă pentru muncitorii români din construcţii, dar şi pentru cei fără calificare. Ofertele vin din partea unora dintre cele mai mari companii româneşti din domeniul construcţiilor, care se plâng de lipsa forţei de muncă din ţară.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă îşi va prezenta o ofertă proprie de 7.500 de locuri de muncă, dintre care circa 4.000 se adresează muncitorilor necalificaţi. Românilor din Italia le vor fi prezentate şi drepturile pe care le au ca angajaţi într-o altă ţară. Ministrul muncii va fi prezent la bursă alături de reprezentanţii companiilor, ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ai agenţiilor judeţene.

Târgul de joburi are loc sediul Centrului pentru Migraţie, Azil şi Integrare Socială din Roma. În cazul în care bursa de sâmbătă va fi un succes, acţiuni de acest fel vor fi organizate şi în alte oraşe din Italia, precum şi în Spania. Guvernul a anunţat că va înfiinţa şi va actualiza periodic o bază de date privind cetăţenii români care lucrează în străinătate. În plus, le va oferi celor care se întorc în ţară facilităţi pentru deschiderea unei afaceri. Aceştia vor primi consiliere cu privire la modul în care pot fi accesate fondurile europene.

Măsurile sunt incluse în Planul de acţiune pentru revenirea în ţară a cetăţenilor români care muncesc peste hotare, aprobat deja de Guvern. Conform unui studiu referitor la constructorii, pe primul loc se afla românii - cu aproape 18.000 de lucrători, urmaţi la mare distanţă de polonezi, care sunt numai 1.655. Studiul estimeaza ca cel putin 20.000 de români lucrează la negru, pe salarii foarte mici, de 4 şi 5 euro pe oră, cifra nefiind luată în calcul de statisticile oficiale.

Antena 3

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close