Antena 3 CNN Actualitate Licitaţie de ?urgenţă?: STS aşteaptă oferte pentru localizarea apelurilor 112

Licitaţie de ?urgenţă?: STS aşteaptă oferte pentru localizarea apelurilor 112

Licitaţie de ?urgenţă?: STS aşteaptă oferte pentru localizarea apelurilor 112
15 Apr 2008   •   09:05

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va organiza un concurs pentru găsirea unor soluţii tehnice privind localizarea apelurilor de urgenţă, 112, de pe telefoanele mobile. Şi aceasta pentru că, numai anul trecut, din 36 de milioane de apeluri la numărul de urgenţă, 33 de milioane au fost false. STS aşteaptă astfel ofertele până în iunie, termenul limită acceptat de Comisia Europeană.

Legislaţia Uniunii Europene în materie de telecomunicaţii le impune statelor membre ca serviciile de urgenţă să fie accesibile gratuit, şi de asemenea, să poată fi identificată locaţia celui care sună la 112, fie de pe un telefon fix, fie de pe unul mobil. Cum în România acestea nu pot fi încă localizate când sunt efectuate de pe un telefon mobil, oficialii europeni au transmis, la începutul lunii, un ultim avertisment României. Astfel, până la data de 2 iunie, România trebuie să găsească o rezolvare. În caz contrar, ţara noastră va fi sesizată la Curtea Europenă de Justiţie.

Cei interesaţi să câştige licitaţia îşi pot depune proiectele până la 2 iunie. Ulterior, acestea vor fi evaluate de un juriu, în funcţie de mai multe criterii tehnice. Interoperabilitatea sau compatibilitatea cu sistemele cu care interacţioneză în arhitectura existentă a sistemului unic 112, performanţa, siguranţa în funcţionare şi securitatea sunt câteva dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească participanţii la licitaţie. Juriul va fi alcătuit din şapte membri, cinci din partea STS şi câte unul de la Ministerul Comunicaţiilor şi Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

Autorităţile au decis ca şi amenda minimă pentru apelarea abuzivă a numarului de urgenţă să fie majorată. Astfel, cei care sună fără motiv la 112 vor plăti amenzi de până la 500 de lei.

Antena3.ro

×
Parteneri
AI-ul a început să mintă, să trădeze și își schimbă comportamentul în timpul testelor
x close