Bogdan Glăvan, unul dintre consilierii premierului Ludoviv Orban pe teme economice susţine că lockdown-ul este ''opţiunea nucleară''.
"Am spus de la bun început că lockdown-ul este opțiunea nucleară, o dai și gata, nu poți s-o folosești de 7 ori; ideea este să câștigi timp, să aplatizezi curba, să te pregătești astfel încât să faci mai bine față infectărilor, să aștepți să vezi ce tratamente merg, să speri într-un vaccin'', a scris profesorul de economie.
Bogdan Glăvan a comentat afirmaţia care a creat vâlvă în spaţiul public
''În primul rând, trebuie să recunoaştem cred eu, că în primăvară situaţia era complet diferită faţă de situaţia de acum. Aş putea spune că, toamna nu e ca primăvara. De ce? În primăvară nu aveam echipamente, nu eram dotați, nu cunoșteam multe lucruri despre virus, despre mortalitatea lui. Toată lumea era foarte speriată și nepregătită și atunci, cele mai multe țări, practic toate, au făcut ceea ce am învățat din istorie și a făcut lumea întotdeauna. A încercat să impună o carantină cât mai serioasă pentru a frâna, nu pentru a împiedia, răspândirea epidemiei. De la bun început s-a știut că este genul de măsură cu costuri economice foarte mari pe care nu poți să o păstrezi la infinit, la nesfârșit pe termen lung. O iei o dată, în situații disperate cum a fost în primăvară, pentru a câștiga timp.
Am câștigat acest timp. Astăzi avem echipamente!
Amintiți-vă că în primăvară dispăruse măștile, toată lumea era complet nepregătită. Nu aveam echipamente în spitale, medicii erau complet expuși. Nu doar noi, chiar și țările bogate. Între timp am căpătat experiență, am învățat ce tratamente dau rezultate mai bune decât altele, pentru că, să fim cinstiți, în primăvară nu se știa. Au fost o mulțime de speculații în legătură cu ce tratamente sunt mai bune decât altele.
Eu în niciun caz nu vorbesc în numele Guvernului, dar ceea ce vreau să spun este că, orice Guvern ține cont de opinia publică, în orice țără. Așa funcționează democrația și așa funcționează opinia publică. Dacă ne uităm pe comparațiile internaționale, vedem că în România, Guvernul a ales o cale de mijloc, nici restricții foarte dure, România nu a avut niciodată restricții dure, cu excepția primăverii. În rest, România a avut o politică de mijloc. A urmat o cale de mjloc, fără restricții foarte dure, tocmai pentru că nu își poate permite un cost economic copleșitor și acest lucru cred că se va întâmpla în continuare, se întâmplă și acum și se va întâmpla în continuare.
Soluția pe termen lung nu este să rămânem cu toții izolați!
Nu sunt nici medic epidemiolog, nu sunt nici decident politic ca să îmi dau cu părerea. Este posibil ca restricțiile să devină mai dure, dacă sistemul medical va fi copleșit cu totul. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem, că soluția pe termen lung nu este să rămânem cu toții izolați. Gândiți-vă că în acest moment, abia discutăm de apariția unui vaccin la finalul acestui an, până când el se va distribui și utiliza va mai trece ceva timp, iar eficiența lui urmează să fie descoperită. Deci vom trăi cu acest virus încă mult timp de acum în colo. Asta este o certitudine pentru toți medicii din lumea acesta. Singura întrebare este: cum să împăcăm şi capra şi varza? Adică, cum să ne păstrăm și libertățle, bunăstarea și traiul de zi cu zi, și cum să minimizăm și numărul de victime'', a precizat Bogdan Glăvan, în exclusivitate la Antena 3.