Antena 3 CNN Actualitate Liderul grupării care a devalizat BRD Craiova a murit, după şase luni de grevă a foamei

Liderul grupării care a devalizat BRD Craiova a murit, după şase luni de grevă a foamei

Liderul grupării care a devalizat BRD Craiova a murit, după şase luni de grevă a foamei
Sursa foto: Paul Valuta
17 Ian 2009   •   18:07

Paul Valută, liderul grupării care a devalizat BRD Craiova cu peste 2 milioane de euro, a murit sâmbătă la Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce s-a aflat aproximativ şase luni în greva foamei. El a ales să protesteze în acest mod faţă de reţinerea sa, iar în luna decembrie a anului trecut a intrat în comă. (BETA)
Jahani Farid era cunoscut de toţi sub numele Paul Valută. Iranian la origine, cu dublă cetăţenie, româno-suedeză, Paul Valută a venit în România în 1981. El a fost singurul străin obligat să plătească statului român 1,2 milioane mărci germane pentru operaţiuni valutare ilicite. In plus, Curtea Supremă de Justiţie a dispus şi expulzarea lui din ţară.
În 2001, în această cauză s-a încercat arestarea sa. A reuşit, însă, să fugă de poliţişti sărind pe geam. A scăpat ulterior de pedeapsă, după ce procurorul general al României a dispus suspendarea acesteia. În acest mod, Paul Valută a reuşit să rămână în România, cu banii statului în buzunar.
Ultimul scandal în care a fost implicat a fost cazul Băncii Române de Dezvoltare. A fost acuzat că ar fi avut legături cu o angajată a băncii, care a transferat peste 2 milioane de euro, folosind parola de acces a directorului sucursalei. Când a fost ridicat, Paul Valută a cerut să i se pună pe mâini ziare pentru a nu i se vedea cătuşele.
El era prieten la catarama cu interlopii Caiac, Gigioc, Roşianu si Cimino cu care a făcut şi afaceri. În ultimii ani s-a mutat în Timişoara. El era căsătorit şi avea un fiu.
Antena 3

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close