Antena 3 CNN Actualitate Lidia Bărbulescu: ?CSM ar trebui să aibă iniţiativă legislativă?

Lidia Bărbulescu: ?CSM ar trebui să aibă iniţiativă legislativă?

Lidia Bărbulescu: ?CSM ar trebui să aibă iniţiativă legislativă?
14 Feb 2008   •   14:07

Invitată în emisiunea LIVE cu Anca Florea, de pe News FM, Lidia Bărbulescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, face dezvăluiri despre CSM, despre procedurile din justiţie şi despre condiţia magistraţilor.

Lidia Bărbulescu e de părere că ?CSM ar trebui să aibă iniţiativă legislativă. Noi doar avizăm consultativ actele normative ce vizează sistemul judiciar. Vrem să ne întâlnim cu primul ministru pentru a discuta acest aspect. Ne-a ignorat definitiv nu mai departe de 2005 şi a gresit de mult ori. De aceea Curtea Constituţională constată atâtea legi neconstituţionale, la texte importante?.

Preşedintele CSM spune că toată această incoerenţă din justiţie are la bază modificarea continuă a legilor. ?Judecătorii se întreabă după ce coduri să mai judece. Şi noi la CSM ne-am făcut o comisie juridică, care analizează actele pentru că atunci când ni se cere avizul, să îl dăm în cunoştinţă de cauză?, a declarat Lidia Bărbulescu.

Aceasta spune că, într-o posibilă întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, va discuta despre necesitatea acordării iniţiativei legislative, precum şi modalităţile de obţinere a unui nou sediu pentru CSM.

?Am dorit o discuţie cu primul-ministru în legătură cu actele care nu au trecut pe la noi pentru aviz. Guvernul era dator să ne ofere un sediu corespunzător funcţionării. Stăm într-un sediu închiriat, impropriu. Prin urmare, vrem să rezolvăm aceste probleme. Inspecţia judiciară stă într-un spaţiu închiriat?, a precizat preşedintele CSM.

Totodată, Lidia Bărbulescu doreşte să pună problema salarizării din domeniul judiciar. ?Voi fi deschisă şi la alte discuţii cu premierul , care vor fi utile, inclusiv cele salariale. Salariile noastre sunt cele mai mici din Uniunea Europeană ?.

Salariile magistraţilor sunt mereu subiect de discuţie, mai ales că ei nu pot desfăşura activităţi suplimentare, care să le aducă alt venit.

?Judecătorii şi procurorii nu pot să desfăşoare niciun fel de altă activitate. Ei nu pot să fie acţionari. Pot doar să aibă calitatea de a preda în învăţământul superior ca formator sau lector. Sunt singurele două activităţi pe care le pot avea. Petre Roman a fost singurul care a înţeles asta. El dorea să introducă în legea noastră posibilitatea de a fi acţionari", a declarat Lidia Bărbulescu.

În privinţa locuinţelor de serviciu pentru magistraţi, preşedintele CSM spune că s-a renunţat la idee.

?Este adevărat că, în bugetul CSM, din 2007, a existat o sumă destinsată cumpărării unor locuinţe de serviciu pentru cei care lucrează ca detaşaţi la CSM. După preţ, am constatat că erau locuinţe în zone rezidenţiale. Mai erau unele în Berceni şi Militari. Pentru că celelelate erau în zone prea scumpe sau rău-famate, am renunţat. În bugetul din 2008 nici nu am mai prevăzut acest buget?, a adăugat Lidia Bărbulescu.

Despre afirmaţia făcută referitor la verdictele CNSAS, cum că acestea sunt nule, preşedintele CSM susţine că s-a făcut o greşeală.

?Toţi au ajuns la concluzia că verdictele date de CNSAS nu vor mai produce efecte în viitor. Există o singură excepţie, şi anume a celor care au fost considerate legale printr-o hotărâre definitivă a instanţelor de judecată. Ca să nu îşi mai producă efecte un act emis de o instituţie care s-a dovedit a fi neconstituţional, însemnă să fie sancţionat?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close