Antena 3 CNN Actualitate Locale Brazii plantați la o distanță mică de gard, motiv de ceartă între doi vecini din Sinaia. Ce au decis judecătorii

Brazii plantați la o distanță mică de gard, motiv de ceartă între doi vecini din Sinaia. Ce au decis judecătorii

Proprietarii unei locuințe din Sinaia și-au dat în judecată vecina, pentru a o obliga să-și taie brazii plantați la o distanță mai mică de doi metri de gard.

Brazii plantați la o distanță mică de gard, motiv de ceartă între doi vecini din Sinaia. Ce au decis judecătorii
Sursa foto: Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2023   •   18:28

Proprietarii unei case din Sinaia și-au dat în judecată vecina, cerându-le judecătorilor să o oblige să taie doi brazi plantați la o distanță mai mică de doi metri de gard, dar și să toaleteze ramurile unor arbori.

De asemenea, reclamanții  au cerut ca vecina să le plătească suma de 5.000 de lei, pe care au investit-o pentru refacerea pavajului distrus de rădăcinile brazilor plantați la mai puțin de doi metri de gard.

"Pe terenul pârâtei, aproape de gardul dintre ei, sunt doi brazi înalți, la mai puțin de doi metri de hotar, cu încălcarea dispozițiilor 613 alin. 1 din Noul Cod civil.

De asemenea, în spatele curții lor, la o oarecare distanţă, dar tot pe terenul pârâtei, se află un alt brad destul de bătrân şi care, în caz de vânt puternic, prezintă pericol de cădere pe casa lor”, se arată în plângerea din instanță.

Citește și: Imagini incredibile în Dej! O femeie a fost internată la Psihiatrie, după ce și-a terorizat vecinii de bloc

Reclamanții au mai precizat că "din cauza brazilor, acele acestora şi rășina ce provine de la ei degradează acoperișul casei lor, iar rădăcinile lor au pătruns în curte la ei şi au stricat pavajul, astfel că a trebuit să-l înlocuiască, turnând beton şi făcând cheltuieli cu lucrările respective, în sumă de 5.000 lei”.

Pe de altă parte, femeia acuzată a declarat că brazii au o vârstă de peste 100 de ani, nefiind plantați de ea.

"Datorită vârstei lor deosebit de mari, prin creșterea în circumferință este posibil să nu se afle la distanta menționată de actualul Cod Civil, intrat în vigoare în anul 2011”, s-a apărat femeia dată în judecată.

Femeia a mai explicat că a discutat cu șeful Ocolului Silvic, iar acesta i-a transmis că "instituția lor nu se ocupă decât cu arbori ce țin de fondul forestier, dar se menționează că astfel de copaci sunt protejați, întrucât asigură ozonizarea atmosferei”.

Care a fost concluzia instanței

Expertiza realizată de un inginer specializat a stabilit că brazii aflați la o distanță mai mică de doi metri de gardul vecin au 120, respectiv 130 de ani, iar cel aflat la o distanță mai mare de 2 metri de gardul vecin are chiar vârsta de 140 de ani. 

De asemenea, expertiza a mai stabilit că brazii au o înălțime de 27, 28 și 31 de metri, iar vechimea lor impune îndepărtarea de urgență, mai ales din cauza vârstei înaintate.

Astfel, pe baza expertizei, Judecătoria Sinaia a obligat-o pe proprietara brazilor să taie cei doi arbori aflați la o distanță mai mică de doi metri față de gardul vecin, iar dacă aceasta refuză, vecinii pot tăia copacii, însă pe cheltuiala proprietarei.

În privința celui de-al treilea brad, care este cel mai înalt și cel mai vârstnic, chiar dacă expertul a stabilit că trebuie tăiat de urgență, judecătorul a dispus doar toaletarea lui, deoarece vecinii afectați nu au cerut mai mult.

De asemenea, judecătorul a respins cererea privind despăgubirile în valoare de 5.000 de lei, arătând că daunele nu au fost dovedite.

Cu toate acestea, sentința nu este definitivă, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: Sinaia brazi
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close