Antena 3 Actualitate Locale Cel mai mare şarpe din estul României: A fost căutat ani de zile!

Cel mai mare şarpe din estul României: A fost căutat ani de zile!

de Alexandra Dima    |    23 Mai 2022   •   17:04
Cel mai mare şarpe din estul României: A fost căutat ani de zile!
Sursa foto: Alexandru Strugariu

Un exemplar rar de şarpe, cel mai mare din regiunea de est a României, a fost descoperit după ani de căutări de un cercetător ştiinţific de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

16 ani de căutări intensive i-au trebuit cercetătorului Alexandru Strugariu pentru a da de un exemplar de Zamenis longissmus.

Codrii Iaşilor s-au dovedit a fi locul unde sălăşiuia şarpele mult râvnit. După ce ani în şir nu i-a dat de urmă, descoperind doar doi şerpi morţi, în acest an cercetătorul a găsit două exempolare vii în două zile.   

Zamenis longissmus este, potrivit lui Alexandru Strugariu, cel mai mare şarpe din judeţul Iaşi, neveninos.   

„Pentru a clarifica: nu este primul Zamenis găsit viu în Codrii Iaşilor în ultimii 16 ani. Cosmin Manci a găsit unul viu în 2013, iar de atunci, echipa noastră a mai găsit doi indivizi morţi, unul la Dobrovăţ, altul aproape de Curături, pe calea ferată, iar acum, doi indivizi vii în zile consecutive, primii de care ştim într-o anumită zonă a codrilor, zonă pe care o investigăm de 16 ani. Mesajul principal este că această specie poate necesita o perioadă foarte lungă de căutări pentru a fi confirmată într-o anumită zonă, în special în estul României, deşi este cel mai mare şarpe din regiune”, a transmis cercetătorul Alexandru Strugariu. 

Specia Zamenis longissmus trăieşte predominat în copaci şi se hrăneşte cu ouă de animale. Lungimea sa poate ajunge până la doi metri. Când este prins, reacţionează violent şi muşcă.  

×
Subiecte în articol: Iași sarpe Zamenis longissmus

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close