Antena 3 CNN Actualitate Locale Zeci de angajatori români oferă salarii de 5.000 de lei, însă nimeni nu se înghesuie: ”Există o criză uriașă de personal”

Zeci de angajatori români oferă salarii de 5.000 de lei, însă nimeni nu se înghesuie: ”Există o criză uriașă de personal”

Angajatorii români se confruntă cu o criză de personal în multe domenii cheie, iar din acest motiv, antreprenorii vin cu oferte de nerefuzat, însă chiar și așa, posturile nu se ocupă.

Zeci de angajatori români oferă salarii de 5.000 de lei, însă nimeni nu se înghesuie: ”Există o criză uriașă de personal”
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Roxana Mihăiescu    |    13 Noi 2023   •   12:27

Oamenii de afaceri din Bihor se confruntă cu provocări majore în recrutare, deși au crescut semnificativ salariile oferite. Antreprenorii spun că angajații sunt greu de găsit, în ciuda ofertelor pe care le propun.

Valer Trip, o companie specializată în producția de volane pentru mașini de lux, se confruntă cu aceeași situație. ”Dacă am putea, mâine am angaja 200 de oameni, dar nu știm de unde să îi scoatem”, spune directorul general Valer Trip, potrivit Bihoreanul.

Situația reflectă o tendință la nivel național, unde angajatorii pierd din controlul asupra pieței muncii în fața creșterii puterii angajaților.

”Există o criză uriașă de personal. La bursa locurilor de muncă, un angajator era fericit că a găsit, în sfârșit, un reglor. Vorbim de o persoană cu studii medii, cu competențe tehnice, care știe regla utilaje.

Aceasta poate câștiga între 6.000 și 7.000 lei net, ceea ce până acum era imposibil în Oradea. Dispariția industriei comuniste în anii 90 a pecetluit soarta a mii de bihoreni. Unii s-au reprofilat, alții s-au pensionat. Nu puțini au emigrat.

După 2009, când au fost desființate școlile profesionale, alți meseriași n-au mai apărut. E destul să cauți un instalator sau un zidar și realizezi dimensiunile crizei”, explică directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba, notează Playtech.

Citește și: Locul de muncă plătit cu aproape 3.000 de euro la care nu se înghesuie nimeni:”Aș accepta și începători, le dăm chiar și banii înainte”

Zeci de locuri de muncă plătite cu salarii uriașe rămân neocupate

Românii nu se înghesuie să se angajeze în țară și aleg fie să plece în străinătate, fie să nu intre în câmpul muncii.

La finalul lunii octombrie, aproximativ 2.000 de posturi au rămas vacante, multe dintre joburile disponibile fiind pentru muncitorii necalificați.

Salariile sunt peste 4.000 de lei, însă cererea nu a crescut. 

×
Subiecte în articol: locuri de munca România forta de munca
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close