Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi polițiști din București, trimiși să lucreze la cimitir după ce au bătut un bărbat băut în secția de poliție

Doi polițiști din București, trimiși să lucreze la cimitir după ce au bătut un bărbat băut în secția de poliție

Doi polițiști de la Secția 25 din București au fost trimiși de judecători să muncească la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane sau a Arhiepiscopiei Bucureștilor, după ce au bătut în secție un bărbat băut și l-au încătușat.

Doi polițiști din București, trimiși să lucreze la cimitir după ce au bătut un bărbat băut în secția de poliție
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    11 Ian 2023   •   23:06

Judecătorii i-au găsit pe cei doi vinovați de purtare abuzivă și au decis să-i condamne la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

În plus, instanța le-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de un an. Polițiștii găsiți vinovați vor trebui să-i plătească bărbatului pe care l-au bătut daune morale în valoare de 1000 de euro.

Un al treilea polițist, care se afla în sistem de doar 8 luni la data săvârșirii faptei, a fost achitat. Acesta fusese acuzat de omisiunea sesizării pentru că nu și-a informat superiorii în legătură cu ilegalitățile care s-au întâmplat în birou.

Sentința a fost dată de Curtea de Apel București pe 4 ianuarie 2023 și este definitivă.

Isprava în urma căreia polițiștii Adrian Alexandru Tunaru, Florin Adrian Săvulete și Aurelian Norel Condruț au fost deferiți justiției s-a petrecut în data de 5 iunie 2019.

În acea zi o vânzătoare de la o tonetă de bilete din zona Piața Universității a solicitat ajutorul unui echipaj de poliție, fiind agasată de un cetățean băut, care avea un comportament agitat, specific stării de ebrietate în care se afla.

Bărbatul a fost încătușat și dus cu mașina poliției la secție unde a fost bătut, lovit peste cap cu palma în repetate rânduri, deși omul era inofensiv și cu mâinile legate la spate. Când a scăpat de acolo a sunat imediat la 112 și a cerut ajutorul ambulanței, reclamând că a fost bătut „în așa hal”, respectiv „în viața mea nu am fost bătut fără a ridica privirea în fața acestor oameni”.

Fapta a fost raportată la Biroul Control Intern, iar în cauză a început ancheta, polițiștii fiind cercetați pentru purtare abuzivă. Conform actului de acuzare au ținut victima în secție de la ora 13.25 și i-au dat drumul la 14:49, bătăile primite de om fiind înregistrate pe camerele de supraveghere.

”Ceea ce particularizează faptele ambilor inculpaţi, prin raportare la orice altă faptă de lovire a unei persoane, este faptul că ele au fost comise de agenţi de poliţie, în interiorul unei secţii de poliţie, faţă de o persoană imobilizată, care nu prezenta nici un pericol pentru ei.

Situaţia în care în care s-au aflat cei doi inculpaţi nu a fost deosebită pentru activitatea lor profesională (raportat la vechimea mare în profesie, specificul ei, care implică interacţiuni cu persoane cu comportament potenţial dificil, caracterul dificil al victimei, de notorietate la nivelul secţiei de poliţie) şi, de aceea, nu a necesitat resurse speciale pentru a-i face faţă”, se arată în motivarea instanței, potrivit ziare.com.

×
Subiecte în articol: batut cimitir politisti București
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close