Antena 3 CNN Actualitate Locale Legendele celei mai vechi biserici din ţară: "Se petrece un fenomen astronomic foarte interesant!"

Legendele celei mai vechi biserici din ţară: "Se petrece un fenomen astronomic foarte interesant!"

Cea mai veche biserică din ţară care încă este în picioare, Biserica Rotondă din Geoagiu, Hunedoara, poate fi vizitată de turişti. Lăcaşul de cult din secolul 11 atrage vizitatori de peste tot din ţară, prin misterul în care e învăluită şi istoria care îi stă între ziduri.

Legendele celei mai vechi biserici din ţară: "Se petrece un fenomen astronomic foarte interesant!"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    14 Mai 2022   •   21:30

Sunt zeci de legende care învăluie în mister vechea biserică.

Una dintre ele îi atrage pe turişti, inclusiv pe cei din străinătate. Povestea similară celor din filmele de Hollywood, e ştiută de oamenii locului care o împărtăşesc cu toţi cei care îi calcă pragul.

"De două ori pe an se petrece un fenomen astronomic interesant"

Unii localnici spun că ar fi fost ridicată de templieri. Alţii vorbesc despre comori îngropate, indicate de razele soarelui, care intră pe geamurile bisericii.

Fenomenul arată, însă, cât de corecte erau calculele astronomice după care s-au ghidat constructorii medievali. 

"Sorele răsare de la est, iar când ajunge în poziţia de apus, un fascicul de lumină solară intră pe geamul de mici dimensiuni din partea vestică şi iese pe cel din est. Undeva în zona altarului, pe latura sudică, avea să scoată la suprafaţă 27 de morminte de prunci nou-născuţi, care nu apucaseră să primească taina botezului", a explicat Claudiu Şimonati, ghid turistic, în exclusivitate pentru Antena 3.

Turiştii care vin să vadă cetăţile dacice din zonă, Castelul Corvinilor ori Sarmizegetusa nu ratează ocazia să vină şi la biserica veche de un mileniu.

"E spectaculoasă prin toată povestea ei, cu fenomenul acesta şi vechimea ei. Merita venit, văzută şi descoperită pe îndelete", spune o turistă.

Biserica Rotonda din Geoagiu, cel mai vechi lăcaş medieval din ţară

"S-au făcut cercetari arheologice şi s-a ajuns la concluzia că nu este o bisericp din secolul 14 cum se zicea înainte, ci este cea mai veche biserică medievală care încă stă în picioare şi îsi păstrează forma originală, o biserica din secolul 11", Aknai Szilard– administrator.

Localnicii sunt convinşi că Biserica şi zona care o împrejmuieşte mai au multe taine ascunse.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close