Antena 3 CNN Actualitate Locale Monument istoric, plin de graffiti, scos la vânzare cu peste două milioane de euro, în Cluj

Monument istoric, plin de graffiti, scos la vânzare cu peste două milioane de euro, în Cluj

Un monument istoric, construit în secolul al XVIII-lea, în Cluj, a fost scos la vânzare, plin de graffiti, cu suma de 2,1 milioane de euro.

Monument istoric, plin de graffiti, scos la vânzare cu peste două milioane de euro, în Cluj
Sursa foto: Youtube | Ioan Ciorca
de Ioana Mircea    |    09 Aug 2023   •   20:09

Casa Aurarului, un monument istoric, din secolul al XVIII-lea, din Cluj, a fost scos la vânzare cu suma de 2,1 milioane de euro.

"E un preț corect și nu ia în calcul valoarea istorică a acestei clădiri. Adică, un muzeu sau un restaurant ar fi plin direct pentru că deja este în circuitul turistic”, a spus cel care vinde imobilul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Casa se află la colțul străzilor I.C. Brătianu (pe vremuri Ulița Regală) și Hermann Oberth (Ulița Minoriților), lângă Academia de Muzică. Casa Aurarului a fost ridicată între anii 1724–1725 și a fost locuită de aurarul Ujhelyi Gabor, care avea acolo și atelierul. Aceasta este cea mai bine păstrată casă orăşenească în stilul Renaşterii târzii, conform sitiridecluj.ro.

Citește și: Garsoniera de 11 mp "all inclusive", noua "vedetă" pe piaţa imobiliară din Cluj

De acest imobil se leagă și o legendă a regelui Matei Corvin, scrisă de Heltai Gaspar  în 1575. Se pare că regele a fost bătut de judele Clujului, în timp ce acesta pretindea că este doar un simplu student și pus să muncească din greu la această casă. Pe unul dintre stâlpii casei regele a scris "Aici a fost Regele Matei! Unde este dreptatea?".

Ulterior regele s-a întors în oraș, în calitatea sa oficială și l-a pedepsit pe jude, după ce a scos la lumină înscrisurile sale., potrivit printransilvania.ro.

×
Subiecte în articol: Cluj
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close