Antena 3 CNN Actualitate Locale Oraşul din România unde mâine ar fi trebuit să răsune sirenele în caz de calamitate

Oraşul din România unde mâine ar fi trebuit să răsune sirenele în caz de calamitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a transmis în această seară că sirenele nu vor mai suna suna în oraș, așa cum au anunțat inițial. Scopul acțiunii era unul pentru pregătirea populației pentru a ști cum să reacționeze corect în cazul producerii unui seism major, așa cum a fost cel din 4 martie 1977.

Oraşul din România unde mâine ar fi trebuit să răsune sirenele în caz de calamitate
Sursa foto: Instituția Prefectului - Județul Iași/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    03 Mar 2022   •   21:44

UPDATE ora 23:30

Mâine se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 1977.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a transmis în această seară că sirenele nu se vor mai auzi în oraș, vineri, 4 martie.

Reprezentantii ISU Iași au transmis un comunicat în care au anunțat că mâine nu se va mai auzi nicio sirenă.

Aceștia au luat această hotărâre pentru a nu crea panică în randul populației, având în vedere contextul actual de la granița României.

"Vă aduc la cunoștință că mâine, în data de 4 martie, dată la care sunt omagiate victimele cutremurului din 4 martie 1977, 45 de ani de la marea tragedie nu va suna nicio sirenă.

La nivelul unităților de învățământ se organizează exerciții de evacuare în caz de cutremur, la nivelul UAT (comune) activitatea este coordonată la școli de către Președintele CLSU prin componenta SVSU. Activitatea este marcată la ora 12.00. De asemenea, pentru 1 minut cetățenii care sunt la serviciu, acasă, la școală, etc pot marca activitatea ca și în cazul producerii unui seism.

Deci, sirenele nu vor suna! Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul evitării surprinderii şi al luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor din aer şi ale acţiunilor militare.

Înştiinţarea reprezintă activitatea de transmitere a informaţiilor autorizate despre iminenţa producerii sau producerea dezastrelor şi/sau a conflictelor armate către autorităţile administraţiei publice centrale ori locale, după caz, şi cuprinde:

a) înştiinţarea despre iminenţa producerii sau producerea unor dezastre;

b) înştiinţarea despre pericolul atacului din aer;

c) înştiinţarea despre utilizarea mijloacelor chimice, biologice, nucleare, radiologice, convenţionale şi neconvenţionale”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

Scopul acțiunii este pregătirea populației pentru a ști cum să reacționeze corect în cazul producerii unui seism major.

Ştirea iniţială:

La 45 de ani de la cutremurul din 1977, Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Iași, a anunţat că în data de 04.03.2022, la ora 12:00, se vor activa sirenele de calamitate.

La ora 12:00, toți cetățenii, indiferent de locul în care se află, trebuie să se comporte, timp de 1 minut, ca în cazul producerii unui cutremur real.

Potrivit jurnaliştilor de la bzi.ro, persoanele trebuie să evite deplasările și să se adăpostească sub un corp de mobilier (bănci, catedră, birou, masă) în poziția ghemuit, după care vor fi evacuați din clădire la o distanță de siguranță.

În organizarea acestei acțiuni a fost implicat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.

Citiţi şi: 45 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. Câte blocuri cu risc seismic există în București

×
Subiecte în articol: Iași sirene cutremur
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close