
Peste 2.000 de oameni s-au strâns, duminică, în Miercurea-Ciuc, pentru a sărbători finalizarea lucrărilor de reabilitare a unei străzi din zona industrială a orașului.
În cadrul evenimentului, intitulat 'Forfota de primăvară pe Strada Harghita', participanții au putut să afle informații despre firmele care activează în zonă, au participat la sesiuni de test-drive sau la întreceri sportive, scrie Agerpres.
Pe un segment din Strada Harghita, care a fost închis traficului, au fost expuse vehicule retro și motociclete, iar participanții au putut vedea utilajele folosite în timpul procesului de modernizare a drumului.
Totodată, au fost amenajate mini-terenuri în care copiii au jucat fotbal sau 'hochei pe asfalt', iar din program nu au lipsit o paradă pe biciclete, ciclism de îndemânare sau aruncări la coș.
De asemenea, pentru cei mici au fost organizate activități diverse, inclusiv pictură pe față, ateliere de creație sau jocuri variate.
Fanfara din Miercurea-Ciuc a susținut mini-concerte, iar cei prezenți au putut participa și la flash mob-uri, organizate de Teatrului Coregrafic Secuiesc Harghita și un studio de dans din oraș.
La eveniment au fost prezente și mai multe instituții și organizații neguvernamentele, printre care asociațiile persoanelor cu dizabilități locomotorii și deficiențe de vedere, care și-au prezentat activitatea.
Tronsonul reabilitat din Strada Harghita are 1.370 de metri, investiția de reabilitare având o valoare de aproape 23 de milioane de lei, din care cea mai mare parte a fost finanțată din bugetul orașului, cu peste 15,6 milioane de lei. Restul banilor au venit din fonduri europene și din bugetul național.
La eveniment a participat și Kelemen Hunor
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, pentru AGERPRES, că este important ca firmele din zona industrială să prospere, motiv pentru care municipalitatea s-a gândit ca, după finalizarea lucrărilor la artera respectivă, să organizeze un eveniment prin care companiile și locuitorii din oraș și din regiune să se cunoască.
Potrivit primarului, că ar fi normal ca, în fiecare an, să existe o zi a porților deschise în zona industrială, iar oamenii să poată vizita capacitățile industriale și poate unii vor alege un loc de muncă sau o profesie care este legată de aceste activități.
Korodi a precizat că firmele din Strada Harghita oferă aproximativ 3.000 de locuri de muncă, în vreme ce în toată zona industrială vestică sunt 5.000, iar pentru Primărie a fost important să construiască o infrastructură care să ajute companiile să se dezvolte.
'Numai pe artera aceasta, la companiile care sunt arondate arterei acesteia, au fost investiții private în tehnologie și în centre de producție de 30 milioane de euro în ultimii doi ani. Știm că, în următorii doi - trei ani, va fi încă un lot de 20 milioane de euro investiții. (...) Dacă noi ajutăm ca zona să crească, atunci și zona atrage investițiile aferente. Așa că, pentru noi, investiția de 22 milioane de lei (în reabilitare), din care șase milioane au fost finanțări din fonduri europene, este foarte importantă', a explicat Korodi Attila, pentru AGERPRES.
La eveniment a participat și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a apreciat ideea de a organiza un astfel de eveniment după finalizarea unei investiții mari, spunând că este una mai 'inedită', dar foarte bună.
'Investiția a fost deja finalizată, de jumătate de an se circulă pe acest drum, dar important este să existe și un moment simbolic și să nu fie așa cum s-a obișnuit lumea, cu panglică, cu festivități din astea inutile. Vin toate firmele, au posibilitatea de a se prezenta și se vede forța economică, pe de o parte, pe de altă parte, întâlnirea firmelor cu cetățenii, fiindcă de foarte multe ori, în afară de cei care lucrează la acele firme, poate că locuitorii unui oraș nici nu știu de bogăția orașului din punct de vedere economic. (...) Deci, este ceva foarte interesant și mă bucur că am fost prezent. A fost o investiție mare din fonduri europene, fonduri naționale, dar marea parte a banilor au venit de la bugetul local și s-a schimbat mult fața intrării în oraș dinspre vest, dar și investițiile realizate și care se vor realiza în această zonă industrială sunt extrem de importante', a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.
El a evidențiat importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților, adăugând că se vede în cifre ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, dar mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană.
'Putem să fim nemulțumiți și e în natura umană să fie nemulțumiri, nu poți să fii tot timpul mulțumit de tot, dar nu poți să nu vezi schimbarea, nu poți să nu vezi creșterea economică, nu poți să nu vezi că nu a existat niciodată în istoria României, indiferent ce perioadă analizăm, când nivelul de trai și veniturile erau la nivelul de azi sau securitatea cetățeanului era la acest nivel. Dar, asta nu înseamnă că așa rămâne. (...) Geografia e un lucru care, prin forța noastră umană, nu se va schimba. România, Ținutul Secuiesc, Transilvania, Moldova, Oltenia, toate aceste regiuni istorice, rămân la periferie și trebuie să rămână la periferia Occidentului, nu sub influența rusească. Asta este important și pentru asta trebuie să facem fiecare o muncă enormă în această perioadă', a transmis liderul UDMR. A