Antena 3 Actualitate Locale Reabilitarea sistemului de termoficare din Oradea se face cu fonduri europene

Reabilitarea sistemului de termoficare din Oradea se face cu fonduri europene

28 Noi 2019   •   11:44
Reabilitarea sistemului de termoficare din Oradea se face cu fonduri europene

Contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice - Etapa III” a fost semnat marți, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de către secretarul de stat Carmen Moraru și primarul orașului Oradea, Ilie Bolojan.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 20120 (POIM) și are o valoare de 133,97 mil. lei (din care 113,87 fonduri europene).

Demersul, propus de Primăria Municipiului Oradea, reprezintă continuarea a două proiecte anterioare, finanțate din POS Mediu și POIM, având drept obiectiv finalizarea reabilitării rețelei de transport și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Oradea (SACET).

De investiția asigurată prin contractul de finanțare semnat astăzi vor beneficia 66.409 consumatori casnici (gospodării) și 1.981 consumatori non-casnici, din care: 1.799 companii comerciale și 182 instituții publice din oradea, printre care școli, grădinițe, spitale, sediile unor autorități publice locale, etc.

Rezultatele concrete ale proiectului:

-           23.100 km rețele de termoficare primară reabilitate;

-           1.300 km rețele de termoficare primară reabilitate (acestea vor înlocui rețeaua secundară);

-           1.100 km rețele de termoficare secundară reabilitate;

-           42 puncte termice reabilitate;

-           39 minipuncte termice instalate.

Sunt onorată să semnez acest prim contract de finanțare pentru un proiect care continuă o investiție ce a devenit un exemplu de bună practică la nivel național și o poveste de succes a ceea ce se poate realiza cu finanțare europeană în țara noastră. Ne bucurăm că am putut contribui cu fonduri europene, prin efortul echipei POIM, la ceea ce a devenit astăzi cel mai performant sistem de termoficare din România, a declarat Dna. Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

La rândul său, Dl. Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea, a arătat faptul că Acest proiect, alături de celelalte două derulate, va face posibil ca cea mai mare parte a rețelei orașului nostru să fie reabilitată, ceea ce va duce la eliminarea avariilor mai lungi de 24 ore, reducerea cu 35% a pierderilor de rețea și la asigurarea, în următorii ani, a unui preț acceptabil pentru populație. Mulțumesc echipei Ministerului Fondurilor Europene pentru colaborarea pentru acest proiect.

 

Context

Oradea este singurul oraș din România care nu a pierdut clienți în sistemul de termoficare centralizat, dimpotrivă - numărul de apartamente racordate la sistemul centralizat a crescut de la 61.500 locuințe, în anul 2014, la 67.000, în prezent.

La începutul acestei luni, Camera de Comerț și Industrie a României a acordat societății Termoficare Oradea SA, locul I la categoria servicii - furnizare de abur și aer condiționat, pentru al doilea an consecutiv.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close