Un bărbat din județul Iași a murit, iar soția și mama lui sunt internate în stare gravă la spital după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare culese dintr-o pădure. Aceștia au luat masa, iar câteva ore mai târziu, bărbatul a început să se simtă rău și, în cele din urmă, a intrat în stop cardio-respirator. Soția lui a apucat să sune la 112, însă la scurtă vreme i s-a făcut rău și ei.
Bărbatul de 48 de ani și soția sa abia se întorseseră dintr-o vacanță. Acolo, cei doi au cules ciuperci din pădure, iar după ce au ajuns acasă le-au gătit și le-au mâncat împreună cu femeia de 92 de ani. Omul a consumat o porție întreagă și a murit.
„Mai mulți membri ai familiei au prezentat o stare generală alterată cu vărsături și afectare neurologică după consum de ciuperci culese din pădure. Bărbatul de 48 de ani, în stare de comă, cu insuficiență respiratorie și-a instalat rapid stop cardio-respirator. S-au făcut manevre de resuscitare. Din păcate, nu a răspuns și s-a declarat decesul”, a declarat Diana Cimpoieșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Soția a apucat să sune la 112 pentru ajutor, însă la scurt timp, atât ea, cât și mama bărbatului s-au prăbușit la pământ.
„Soția pacientului era conștientă, însă și starea ei s-a degradat rapid, astfel încât, ajunsă în unitatea de primiri-urgențe a trebuit să fie protezată respirator, intubată, ventilată mecanic. S-a identificat și un accident vascular cerebral ischemic”, a mai declarat Diana Cimpoieșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Vecinii victimelor sunt în stare de șoc și spun că este prima dată când are loc un astfel de incident în localitate.
„Am rămas blocați toți. Copiii s-au dus la joacă și probabil nu le era foame și au plecat, nu au mâncat. Slavă Domnului”, spune o vecină.
Specialiștii avertizează că toxinele periculoase nu sunt eliminate prin fierbere. Medicii le recomandă oamenilor să nu consume ciuperci culese la întâmplare, chiar dacă par comestibile.