Antena 3 CNN Actualitate Locale ”Asta a făcut în ultimele două zile!” Mama lui Yannis, băiatul mort în tabăra de vară la Iași, rupe tăcerea

”Asta a făcut în ultimele două zile!” Mama lui Yannis, băiatul mort în tabăra de vară la Iași, rupe tăcerea

Yannis a murit, la doar 17 ani, în timp ce se afla într-o tabără de vară.

de Laura Dinu    |    14 Iul 2023   •   12:43

Băiatul a vrut să vadă ce înseamnă viața de student, așa că a mers într-o tabără de vară organizată la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. 

Din nefericire, pe timpul nopții, adolescentul s-a trezit brusc din somn, spunându-le colegilor că nu poate respira. După care a căzut secerat la pământ. 

Un student la Geografie a fost cel care i-a sărit imediat în ajutor. A început manevrele de resuscitare, pe care le-a continuat până la sosirea medicilor de pe ambulanță.  

Mama lui Yannis povestește, răpusă de durere, ce s-a întâmplat de fapt. 

”Mi-a zis că avea puls. Mi-a zis, doamnă, nu am vrut să mă opresc, am continuat deși nu mai puteam. O singură dată i-a bătut inima la început, după care nu...”, a declarat Ionela Tănase, potrivit observatornews.ro.

”Ultimele două zile nu a mâncat, a fumat foarte mult și a băut energizant”

Medicii sosiți la fața locului au continuat procedura pentru încă o oră, însă inima băiatului nu a mai pornit. Colegii lui spun că acesta obișnuia să exagereze cu energizantele. 

”Nu a băut niciodată acasă așa ceva, nu mi-a cerut să îi cumpăr așa ceva! Ultimele două zile nu a mâncat, a fumat foarte mult și a băut energizant”, a mai spus mama băiatului. 

Ce au stabilit medicii legiști

Medicii legiști au stabilit în urma necropsiei că tânărul de numai 17 ani a suferit o ischemie cardiacă acută, care ar fi putut fi provocată de acest tip de băutură, la un consum excesiv. 

”Conţin aminoacizi şi substanţe care au efect similar amfetaminelor, generând tulburări cardio-vasculare, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari, mai ales dacă e vorba de deshidratare şi dacă sunt combinate cu medicamente, cu alcool sau cu exces de nicotină”, a explicat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi. 

”Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr”

"Am tras de mai multe ori semnalul de alarmă, apropo de aceste băuturi energizante la tineri. Ele nu ar trebui comercializate la cei sub 18 ani. 

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr. În România se vând aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante.  Pentru o persoană care nu este obișnuită cu astfel de excitante, i se pot întâmpla tulburări cardio-vasculare multiple: de la creșterea tensiunii arteriale și tulburări. 

Mai este și conținutul de zahăr, aproape 27 de grame are fiecare băutură energizantă. Alcool, taurină, cofeină, zahăr s-ar putea să fie un mare semn de întrebare pentru adaptarea fiecărui organism și, de multe ori, cu efecte înșelătoare asupra creierului nostru. 

Apare agitația psihomotorie, taurina maschează cumva din acest gen de stimulare, dar pe de altă parte, efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave și pot duce la situații pe care nu ni le dorim. Ca prevenție, am putea avea educație nutrițională. 

O altă problemă, noțiunea de prim ajutor, în așa fel încât să se intervină rapid într-o situație de urgență", a explicat Tudor Ciuhodaru, medic specialist în medicină de urgență, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Yannis
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close