Antena 3 CNN Actualitate Locuitorii din munţii Orăştiei se tem că sunt iradiaţi

Locuitorii din munţii Orăştiei se tem că sunt iradiaţi

Locuitorii din munţii Orăştiei se tem că sunt iradiaţi
31 Oct 2007   •   16:15

Localnicii din zona munţii Orăştiei se plâng autorităţilor că se pot îmbolnăvi, după ce minele de uraniu din zonă au fost închise, fără a fi acoperite galeriile. Experţii spun însă că în zonă nu există nicio mină de uraniu. Acolo au fost doar prospecţiuni geologice, nu mine, care au fost închise pentru că nu s-au găsit zăcăminte. Oamenii spun că în zonă au fost mai multe mine de uraniu, care au fost închise, fără să se ia măsuri speciale de conservare şi protejare, iar haldele de steril au fost luate de ape, pietrele radioactive fiind folosite la pavarea drumurilor.

Autoritatea de reglementare în domeniu, CNCAN, îi linişteşte pe localnici. În munţii Orăştiei ar putea fi aur dacic, nu şi uraniu.

Ceauşescu a dat dispoziţie să se caute uraniu în mai multe zone din ţară, dar negăsindu-se, prospecţiunile geologice respective au fost închise.

Specialiştii de la Institutul de cercetări Nucleare şi de la institutul similar din Bulgaria se vor duce să verifice la faţa locului nivelul radiaţiilor radioactive din Munţii Orăştiei.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close