Antena 3 Actualitate Lovitură încasată de Klaus Iohannis, de la CCR. Ce se întâmplă cu România de la 4 iunie

Lovitură încasată de Klaus Iohannis, de la CCR. Ce se întâmplă cu România de la 4 iunie

de Maria Sabu    |    15 Iul 2020   •   14:05
Lovitură încasată de Klaus Iohannis, de la CCR. Ce se întâmplă cu România de la 4 iunie

Curtea Constituţională a României i-a dat lovitura lui Klaus Iohannis. Instituția a respins sesizarea Președintelui în ceea ce privește sesizarea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Votul a fost 5-4 în CCR.

Pe data de 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoașteau Unirea Transilvaniei cu România. În Ungaria, Tratatul de la Trianon este considerat de mulți istorici drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71 la sută din teritoriu.

Iohannis a  spus în sesizarea la Curtea Constituțională că „scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”.

Ce contesta Președintele

„Instrumentul juridic prin intermediul căruia este realizat acest act de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este unul eronat, întrucât această declaraţie per se nu poate fi impusă şi/sau realizată printr-o lege, ca act juridic al Parlamentului, ci se poate realiza doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic", mai reclama Președintele.

Președintele contestă şi articolele ce prevăd arborarea drapelului României în această zi, subliniind că acesta nu se înscrie în norma legală existentă, şi includerea în programele Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a unor emisiuni sau aspecte de la manifestări.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close