Lucian Bode va plăti minerilor disponibilizaţi de la CNH banii promişi de fostul ministru al Economiei

de A.M.P    |    06 Mar 2012   •   19:27
Lucian Bode va plăti minerilor disponibilizaţi de la CNH banii promişi de fostul ministru al Economiei Foto: Mediafax

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus marţi, după discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, ca producătorul de cărbune să plătească minerilor disponibilizaţi anul trecut, începând de miercuri, sumele compensatorii promise de fostul ministru, Ion Ariton, informează Mediafax.

"CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare plăţilor compensatorii şi drepturilor pensionarilor cuvenite în baza aprobării notificării de ajutor de stat. Acestea vor fi virate în contul Trezoreriei Hunedoara şi vor asigura plata celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din 2011 şi a facilităţilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul CNH.
   
Aproximativ 1.000 de mineri şi personalul TESA de la cele şapte mine ale CNH au mărşăluit marţi pe străzile din Petroşani, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.
   
Protocolul, care prevede plata celei de-a treia tranşe de salarii compensatorii pentru cei 900 de mineri disponibilizaţi anul trecut din CNH, a fost semnat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, în luna ianuarie. Documentul include şi angajarea forţei de muncă tinere la CNH, pentru a înlocui persoanele care se pensionează.
   
CNH are 8.800 de angajaţi.
   
Reprezentanţii Ministerului Economiei, ai Ministerului Finanţelor Publice, ai CNH şi ai sindicatelor minerilor au avut, la sfârşitul săptămânii trecute, discuţii pe tema rezolvării problemelor legate de drepturile băneşti pentru minerii disponibilizaţi şi pentru pensionarii din companie, se spune în comunicat.

CNH este furnizorul de huilă către două termocentrale, Mintia şi Paroşeni, unităţi care asigură aproape 6% din consumul naţional de energie electrică.Parteneri
x close