Antena 3 CNN Actualitate Cum a reacționat presa franceză după declarațiile tăioase la adresa PSD făcute de Ludovic Orban la Paris

Cum a reacționat presa franceză după declarațiile tăioase la adresa PSD făcute de Ludovic Orban la Paris

Vizita premierului român, Ludovic Orban, în Franţa are ecouri bune, dar România pare a se adânci într-o criză politică generată de faptul că social-democraţii vor amânarea scrutinului legislativ, transmite cotidianul francez "Le Figaro".

Cum a reacționat presa franceză după declarațiile tăioase la adresa PSD făcute de Ludovic Orban la Paris
Sursa foto: Agerpres
de Dan Gabor    |    27 Oct 2020   •   18:00

"Prim-ministrul român, Ludovic Orban, în vizită oficială luni şi marţi la Paris, cel puţin va avea ocazia de a lăsa în ţară îngrijorările politice. Liderul Partidului Naţional Liberal (PNL, dreapta) s-a deplasat la Matignon pentru a semna împreună cu Jean Castex 'actualizarea foii de parcurs' care însoţeşte parteneriatul strategic franco-român, creat în 2008 şi axat aproape exclusiv pe schimburile economice dintre cele două ţări.

Dacă rezultatele acestei vizite sunt fără îndoială încurajatoare, revenirea şefului Guvernului în ţară este mai puţin palpitantă, întrucât România se confruntă cu o criză politico-juridică ce riscă să conducă la amânarea viitoarelor alegeri legislative, precum şi a planului de redresare, până la calendele greceşti", explică jurnalistul Paul Cozighian în articolul numit "România se adânceşte în criza politică".

"După rezultatele bune înregistrate de forţele politice de dreapta în alegerile locale de luna trecută, adversarii lor, social-democraţii din PSD, încearcă să modifice regulile jocului democratic, cu mai puţin de 45 de zile înaintea alegerilor legislative, programate pe 6 decembrie. Încă majoritari în ambele camere parlamentare, dar poziţionaţi în mod nefavorabil în sondaje, aceştia din urmă încearcă să câştige timp, prin votarea unei legi care să permită Parlamentului, şi să nu mai permită Guvernului, să stabilească data legislativelor.

O manevră care ar avea binecuvântarea Curţii Constituţionale, o instituţie în care numirile sunt în resortul exclusiv al politicienilor şi care este condusă în acest moment de un fost preşedinte PSD al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu", subliniază jurnalistul.

Ludovic Orban, pentru Le Figaro: "Este o inepţie fără limite

"Este o inepţie fără limite", a declarat Ludovic Orban pentru cotidianul Le Figaro, în contextul începerii vizitei la Paris. "Deciziile unui deputat nu au alte consecinţe decât politice, iar alesul nu poate fi condamnat penal pentru vot... Dacă lăsaţi Parlamentul să decidă data alegerilor, nu vor mai fi alegeri; pentru că dacă deputaţii nu votează legea prin care este fixată o dată, acest lucru înseamnă că nu mai poate fi organizat niciun scrutin. Deputaţii ar putea, teoretic, să rămână pe termen nedeterminat în Parlament. În realitate, este vorba de un enorm conflict de interese, iar democraţia este în pericol", a afirmat Ludovic Orban, conform Le Figaro.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban paris
Parteneri
Fosta poliţistă din dosarul fraţilor Tate, trântită la pământ
x close