Antena 3 CNN Actualitate Maghiarii din Ardeal au comemorat revoluţia ungară din 1956

Maghiarii din Ardeal au comemorat revoluţia ungară din 1956

Maghiarii din Ardeal au comemorat revoluţia ungară din 1956
Sursa foto: Foto: Mediafax
24 Oct 2011   •   13:27

Peste 100 de tineri maghiari din Cluj-Napoca au comemorat revoluţia din Ungaria din 1956. Ei au organizat un spectacol în centrul oraşului, apoi au pornit cu torţe aprinse în cimitirul central unde au ţinut un moment de reculegere în amintirea eroilor care au luptat pentru libertate.

Tinerii s-au strâns mai întâi în faţa Casei Matei Corvin din Cluj. Câţiva studenţi au ţinut un mic recital de muzică la orgă şi chitară. Alţii au recitat versuri ale unor poeţi celebri.

După spectacol, cu torţele aprinse, tinerii au mărşăluit pe străzile Clujului. Împreună au încercat să aducă un omagiu celor care, cu ani în urmă, le-au câştigat libertatea. În final, s-au oprit la cimitir unde au aprins câte o lumânare pentru eroii lor.

Clujul nu a fost singurul oraş unde s-au ţinut astfel de manifestări. Majoritatea comunităţilor de maghiari din Ardeal au adus un omagiu celor care au luptat împotriva comuniştilor. În 1956, studenţii au declanşat o demonstraţie paşnică, care s-a transformat într-o revoluţie violentă. Totul s-a sfârşit printr-un masacru comis de trupele sovietice. Aproape 2.500 de maghiari şi-au pierdut viaţa atunci.






×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close