Antena 3 CNN Actualitate Magistraţii români critică Consiliul Superior al Magistraturii

Magistraţii români critică Consiliul Superior al Magistraturii

Magistraţii români critică Consiliul Superior al Magistraturii
13 Apr 2008   •   12:54

Magistraţii sunt supăraţi nu numai pe preşedintele României, Traian Băsescu, ci şi pe Consiliul Superior al Magistraturii. După ce Băsescu a acuzat de corupţie un judecător, magistraţii, care s-au reunit în aceste zile la Palatul Parlamentului, spun că CSM ar fi trebuit să reacţioneze imediat şi să apere prestigiul judecătorilor.  
„CSM ar trebui să ia atitudine şi pro şi contra în ceea ce priveşte statutul judecătorilor. În ceea ce priveşte legislaţia care îi ştirbeşte acest statut şi imaginea publică, care în acest moment pare a fi incapabil să o apere”, a spus Mona Maria Pivnicieru, preşedinta Asociaţiei magistraţilor din România.

Magistraţii susţin că responsabilitatea CSM este cu atât mai mare cu cât situaţia justiţiei din România nu s-a schimbat în ultimii opt ani. „Se reflectă aceleaşi probleme: presiunile asupra justiţiei, iminenta intervenţie a politicului în justiţie, neplata salariilor magistraţilor. Proceduri ilegale care nici astăzi, după atâţia ani, nu au fost reglementate astfel încât să dea o normală funcţionare a statului de drept prin aplicarea unei legi care să corespundă normelor europene”, a declarat Viorica Costiniu.

Un alt motiv de coflict între magistraţi si membrii CSM sunt mapele profesionale. Judecătorii şi procurorii consideră că indiferent de sancţiuni, dacă un magistrat a fost păstrat în sistem, nu poate fi tras la răspundere retroactiv. Un prim pas spre rezolvarea acestui conflict pare a fi modificarea legislaţiei referitoare la statutul judecătorului şi confidenţialitatea mapelor profesionale ale magistraţilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close