x close

Mai multe farmacii nu mai eliberează medicamente compensate din lipsă de bani

10 Aug 2010   •   10:57
Mai multe farmacii nu mai eliberează medicamente compensate din lipsă de bani Foto:Antena3.ro

Tot mai multe farmacii din ţară nu mai eliberează medicamente compensate pentru că nu şi-au primit banii de la Casele de Asigurări de Sănătate. Iar, de luna viitoare, intră în vigoare noul sistem de compensare pentru pacienţii cu boli cronice. Producătorii şi farmaciştii avertizează că pacienţii vor fi obligaţi să scoată din buzunar mult mai mulţi bani decât până acum.

Noul sistem de compensare a medicamentelor loveşte, cel mai tare, în bolnavii cronici. Conform noilor reglementări, de la 1 septembrie, Casa de Asigurări de Sănătate va compensa doar medicamente care se aflau în schemele de tratament vechi, de acum 30 - 40 de ani. Pentru a-şi păstra terapiile de până acum, mai eficiente, bolnavii vor fi nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele. Producătorii atrag atenţia că bolnavii cronici nu vor mai plăti 100, 200 de lei, ca până acum, ci vor trebui să dea 3.500 - 4.000 de lei pentru medicamentele de ultimă generaţie. Cei mai afectaţi vor fi cei care suferă de leucemie, ciroze, poliartrită reumatoidă şi boli psihice. Producătorii de medicamente acuză Casa de Asigurări de Sănătate că nu se consultă cu specialiştii în întocmirea listelor de medicamente şi nu respecta reglementările europene.

Peste toate acestea, în mai multe judeţe din ţară, fondurile alocate medicamentelor compensate pentru anul 2010 au fost deja epuizate. La Vaslui, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a mai achitat de 8 luni nicio factură către cele 80 de farmacii din judeţ. Doar pentru anul trecut, casa datorează farmaciilor peste 35 de milioane de lei. În Bistriţa, farmaciile au de recuperat 4,3 milioane de lei iar farmaciştii ameninţă că nu mai eliberează nicio reţetă compensată. Şi la Târgu Mureş fondurile au fost epuizate, iar reprezentanţii casei de asigurări de sănătate susţin că fac eforturi pentru a găsi bani pentru medicamente.

Antena 3

 

 

Citeşte mai multe despre:

medicamente
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati