Antena 3 CNN Actualitate Mama românului decedat în Polonia: L-au lăsat să moară ca un câine

Mama românului decedat în Polonia: L-au lăsat să moară ca un câine

Mama românului decedat în Polonia: L-au lăsat să moară ca un câine
08 Apr 2008   •   23:48

Cazul românului care a murit în Polonia capătă noi dimensiuni odată cu descoperirea a noi amănunte legate de ceea ce s-a întâmplat. Mama lui Claudiu Crulic, Stratica Hârtopeanu împreună cu verişoara acestuia, Carmen Crăcana, au declarat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei că nu au ştiut nimic de Claudiu în perioada în care a fost închis în Polonia. Cele două nu au ştiut că este în greva foamei, şi că acesta a rugat-o pe sora sa să facă apel la televiziuni deoarece i se face o nedreptate.

"Nu am ştiut nimic de el, mă întreb ce s-a întamplat cu el, de ce nu am fost anunţată că este în greva foamei, eu cred că a fost omorât de ei, de ce l-au lasat sa moară? Nu cred că se poate întâmpla în acest fel nici în cele mai rele închisori comuniste", a spus mama lui Claudiu Crulic.

Aceasta a continuat întrebându-se de ce l-au lăsat autorităţile poloneze să moară "ca un câine". "L-au lăsat să moară ca un câine, nu mai avea ochi, eu cred că i-au scos şi ochii, nici în ziua de azi nu pot să-mi revin şi nu pot să cred că este fiul meu." Stratica Hârtopeanu a precizat de asemenea că fiul ei i-a spus că nu este vinovat şi că primea pastile în închisoare "ca să nu ştie ce face".

Ambasada României nu s-a implicat aproape deloc conform verişoarei Carmen Crăcana. Aceasta a afirmat că se află în posesia a mai multe notiţe ale lui Claudiu Crulic, care au fost trimise sub formă de memorii consulatului român din Polonia, fără ca acesta să intervină în vrun fel.

"Au fost trimise mai multe memorii ambasadei, din arest pe 30 octombrie 2007 şi abia după o lună, pe 30 noiembrie a sosit răpunsul de la consulatul român. Există mai multe memorii, în care băiatul precizează că nu a fost în Polonia în data de 10 iulie 2007", a declarat verişoara lui Claudiu.

Conform notiţelor tânărului, acesta a plecat în Italia, şi s-a aflat acolo în momentul în care a fost comisă infracţiune de care era acuzat. "Există un bilet dus, cumpărat pe numele său, fiind înregistrat cu propriul paşaport în baza de date a firmei de transport.

În schimb, cei din Polonia au spus că puteau să cumpere un bilet şi să se dea jos", a spus Carmen Crăcana. Răspunsul consulului a sosit după o lună, în care acesta a spus că s-a interesat şi "din informaţiile primite i s-ar fi asigurat un tratament corect: a beneficiat de traducător, starea lui de sănătate este bună."

De asemenea, conform răspunsului primit, consulul nu s-a putut deplasa pentru a-l vedea pe Claudiu "pentru că este singura persoană din ambasadă care desfăşoară activităţi de consulat", conform notiţelor lui Claudiu citate de verişoara acestuia.

Contactat telefonic în legătură cu acest caz, Petre Roman, fost ministru de externe a declarat că era de datoria consulului să se intereseze de situaţia românului. "Din clipa în care consulatului i se cere asistenţă din partea unui cetăţean român, consulul ar fi trebuit cel puţin să se intereseze de caz."

Petre Roman a declarat că acest consul al României ar trebui să fie cel puţin degradat din funcţie. "L-aş fi dat afară pe acest consul, nu există altfel de soluţie decât degradarea consulului român din Polonia."

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti şi ministrul român de Externe au încercat marţi să clarifice cazul românului mort în Polonia, în urmă cu trei luni. Claudiu Crulic, acuzat de furt, a murit pe 18 ianuarie 2008, într-un spital polonez, după ce a fost timp de patru luni în greva foamei.

Ministrul român şi ambasadorul polonez au refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor şi au declarat doar că se fac investigaţii în acest caz. Ministrul român de Externe susţine că nu a ştiut că bărbatul a refuzat să se hrănească, în schimb dă asigurări că acestuia i s-au respectat toate drepturile pe perioda desfăşurării anchetei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Coldea, prima reacție după ce a fost pus sub control judiciar
x close