Antena 3 CNN Actualitate Mănăstirea Secu. Canonizarea Mitropolitului Varlaam

Mănăstirea Secu. Canonizarea Mitropolitului Varlaam

Mănăstirea Secu. Canonizarea Mitropolitului Varlaam
29 Aug 2007   •   18:32

Un sobor de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, condus de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat miercuri, la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ, slujba de canonizare a Mitropolitului Varlaam. Varlaam a fost mitropolit al Moldovei în timpul domniei lui Vasile Lupu şi s-a născut în jurul anului 1585 în Vrancea, într-o familie de ţărani credincioşi. În 1639 s-a numărat printre candidaţii la scaunul de patriarh ecumenic. Ierarhul a fost cel care în 1642, împreună cu Mitropolitul Ucrainei, Petru Movilă, a organizat Sinodul Panortodox de la Iaşi.

Mitropolitul Varlaam a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea limbii literare româneşti, precum şi la reafirmarea sentimentului conştiinţei naţionale. A înfiinţat la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi prima tipografie din Moldova, unde s-au tipărit mai multe cărţi de învăţătură teologică.

Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut la Mânăstirea Secu, unde s-a retras în aprilie 1653, rămânând aici până la moarte.

IPS Daniel a condus întreaga ceremonie, ajutat de Mitropoliţii Teofan al Olteniei, Laurenţiu al Ardealului, Petru al Basarabiei, Iosif al Europei Meridionale şi Occidentale, Serafim al Europei Centrale, precum şi de alţi episcopi ai BOR.

La ceremonie a participat şi un reprezentant al Patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu - Mitropolitul Spaniei şi Portugaliei, Policarpo.

Mitropolitul Daniel a subliniat că Sfântul Sinod a luat decizia de a recunoaşte sfinţenia Mitropolitului Moldovei Varlaam şi a stabilit ca ziua de 30 august să fie sărbătoarea Sfântului Mitropolit Varlaam, urmând astfel hramului sfintei Mănăstiri Secu, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Peste 10.000 de credincioşi sosiţi din toate colţurile ţării au participat la slujba de canonizare a Mitropolitului Varlaam. Pelerinii au sosit încă de marţi la mănăstire şi au înnoptat în corturile amenajate de organizatori. Călugării, împreună cu localnici s-au ocupat de prepararea bucatelor de post care au fost servite pelerinilor după slujba de canonizare.

Alături de credincioşi, de membrii Sfântului Sinod al BOR, au fost prezente şi importante delegaţii ale diferitelor instituţii de stat. Au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu, prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, senatorul liberal Norica Nicolai, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, secretarul de stat în Ministerul Muncii Theodora Bertzi.

Antena3.ro

BĂSESCU A VENIT ÎN PELERINAJ LA SECU

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close