Antena 3 CNN Actualitate Mâncăm puţin şi scump. 31 % dintre cheltuielile românilor se duc pe mâncare

Mâncăm puţin şi scump. 31 % dintre cheltuielile românilor se duc pe mâncare

Mâncăm puţin şi scump. 31 % dintre cheltuielile românilor se duc pe mâncare
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Mar 2012   •   09:09

În coşul de consum al românilor, peste 31% din cheltuieli sunt pentru alimente. Procentul a scăzut faţă de anul trecut, însă rămâne îngrijorător de mare în comparaţie cu media Uniunii, de 15 %.

Faţă de anul trecut, când alimentele aveau o pondere de 35,4% în coşul de consum, românii au mai renunţat la unele alimente de bază. Mâncăm mai puţină pâine şi nu mai dăm atât de mulţi bani pentru ulei, lapte, ouă şi zahăr. În schimb, cumpărăm mai mult carne. Cam cu 0,37 % faţă de anul trecut.

Chiar dacă ponderea alimentelor în coşul de consum a scăzut până la 31 %, faţă de alte ţări, încă plătim prea mult. În Polonia, de exemplu, doar 20 % din coşul de consum este pentru alimente, în timp ce în Bulgaria, procentul ajunge la 18 %. Mai bine stau cehii care alocă doar 16% pentru mâncare. În schimb, media Uniunii este de 15 %.

Scădere a înregistrat şi ponderea bauturilor alcoolice şi al tutunului în coşul zilnic. De la 8,5 la 6,8 la sută. În cazul ţigărilor, scăderea a fost de 2,7 %.

Creşteri în coşul de consum au avut însă serviciile medicale şi transportul. Majorarea preţurilor la medicamente a făcut ca ponderea să „sară" cu 3,7% faţă de anul anterior.

În cazul tranporturilor, saltul a fost şi mai mare. De la 7,5% în 2011, la 13,7% în 2012, aproape de media europeana de 15,2%. O explicaţie este că în ultimii ani, preţul benzinei s-a dublat.








×
Subiecte în articol: mancare scumpire alimente
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close