Antena 3 CNN Actualitate Marcel Iureş, despre criza imigranţilor: "Acum ne-am dat seama că Europa are o graniţă"

Marcel Iureş, despre criza imigranţilor: "Acum ne-am dat seama că Europa are o graniţă"

Marcel Iureş, despre criza imigranţilor: "Acum ne-am dat seama că Europa are o graniţă"
16 Sep 2015   •   14:12

Reacţiile de până acum în criza imigranţilor la nivel european par să fi fost mai degrabă emoţionale, spune actorul Marcel Iureş, invitat de RFI să comenteze valul de refugiaţi care vin în Europa.

În opinia sa, "Europa pare asediată, dar termenul Europa e destul de difuz. Se pare că până acum nici n-avea graniţe, acum ne-am dat seama că ea are o graniţă. Societăţile civile sunt anexate de guverne, care se comportă ca nişte doici".

Marcel Iureş a fost întrebat dacă e adeptul porţilor deschise sau e de părere că s-ar impune o anumită precauţie în privinţa imigranţilor

"Eu sunt un om circumspect prin educaţie, pentru că cred foarte mult în lege, în normă, într-o metodă. Şi învăţatul e după o metodă, nu e haotic, nu e aiurea. Dar e după caz. Aşa, aparent, migraţii au fost de la anul 1000 încoace cu duiumul, au format popoare, au fost chimii din astea extrem de complexe, suntem rezultatul acestui tip de mişcare. S-au scurs energii aici, s-au transformat în altceva. E de vorbit, e de vorbit şi evident, de gândit înainte."

Despre gardul de la graniţă, marele actor spune că fiecare reacţionează cum crede de cuviinţă.

"Fiecare om, fiecare ţară, fiecare limbă, acum am văzut că şi religiile sunt discutabile, reacţionează la nivelul la care crede, la care e, la care îl împinge, emoţia, care după părerea mea, nu-i un lucru rău. Un om nu poate fi desprins de emoţiile lui, care sunt o reacţie la un impact, impactul unei forme pe care toată lumea o defineşte violenţă, invazie, migraţie, emigraţie, încă nu s-a definit ce-s oamenii ăştia, masa asta mare, sunt emigranţi, imigranţi, refugiaţi, dezertori? Dumnezeu ştie."

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close