Antena 3 CNN Actualitate Marian Sârbu dă asigurări că numărul şomerilor nu va creşte spectaculos

Marian Sârbu dă asigurări că numărul şomerilor nu va creşte spectaculos

 Marian Sârbu dă asigurări că numărul şomerilor nu va creşte spectaculos
12 Ian 2009   •   08:03

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, îi avertizează pe români că efectele crizei se vor resimţi în următoarea perioadă, dar dă asigurări că ?şomajul nu va creşte spectaculos?. Cu toate acestea, informaţiile de pe piaţă arată că numărul şomerilor s-ar putea dubla în această primăvară.
?Nu cred că dimensiunea şomajului poate cunoaşte schimbări radicale, spectaculoase, cel puţin în prima parte a anului. Din datele comunicate până în prezent agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă de către companii, nu se întrevede că numărul şomerilor ar ajunge, în primăvară, la 700.000 de persoane. Potrivit celor anunţate de companii, la finele anului trecut, se estima că până în luna aprilie a anului curent pot deveni şomeri, la nivel naţional, circa 63.000 de persoane, cifra incluzând şi 22.000 pentru luna decembrie?, declara ministrul în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Gândul.
Oficialul susţine în plus că din practică s-a observat că nu toate disponibilizările anunţate în avans sunt şi realizate, numărul concedierilor fiind mai mic.
Ministrul sublini că, în conformitate, cu previziunile bugetare pe 2009, se pot acoperi indemnizaţii de şomaj pentru un număr mediu lunar de 130.000 de persoane, în plus peste acest număr fiind nevoie de sprijinul de la buhetul de stat pe lângă fondul de şomaj. ?Pentru o imagine mai clară, menţionez că numărul mediu lunar (pe primele 11 luni) din 2008 al şomerilor indemnizaţi a fost de 105.458 de persoane?, arăta ministrul.
Acesta mai susţine că va încerca să încurajeze munca şi nu dependenţa de ajutoare de la stat: ?Astfel, vom avea în vedere susţinerea locurilor de muncă pentru încadrarea persoanelor cu acces mai dificil pe piaţa muncii, cum ar fi persoanele peste 45 de ani şi şomerii unici întreţinători ai familiilor. Vom cuprinde, cu prioritate, în cursurile de formare profesională şomerii ale căror meserii sau competenţe nu le permit ocuparea locurilor de muncă vacante, respectiv mobilitatea profesională. Vom acorda atenţie, de asemenea, celor care pot iniţia şi dezvolta afaceri pe cont propriu, oferind consultanţă şi asistenţă specifică, dar şi prin susţinerea acestora cu credite cu dobânzi avantajoase. Oficialul mai arăta că ?privitor la majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, această operaţiune începută în octombrie 2008 va fi continuată în 2009, aplicându-se următoarele trei etape de majorare, aşa cum s-a stabilit în actul normativ respectiv. Urmă toarea etapă de majorare urmează a fi efectuată curând, în luna februarie 2009. Etapele de majorare a pensiilor persoanelor care au lucrat în grupele I şi II de muncă sunt stabilite în funcţie de anul înscrierii la pensie. De exemplu, în luna februarie 2009, vor beneficia de această majorare persoanele care au ieşit la pensie în perioada 1991-1996. De asemenea, mai există un alt act normativ, o lege de majorare suplimentară a pensiilor pentru aceleaşi situaţii, care urmează să fie aplicată după parcurgerea celor patru etape de majorare despre care am vorbit?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close