Antena 3 CNN Actualitate O masă de post poate conține până la 38 de E-uri. Cât de periculos e un pahar de lapte de soia

O masă de post poate conține până la 38 de E-uri. Cât de periculos e un pahar de lapte de soia

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 10:30 18 Noi 2020 Modificat la 10:30 18 Noi 2020
O masă de post poate conține până la 38 de E-uri. Cât de periculos e un pahar de lapte de soia

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului la ortodocși tine 40 de zile, începand cu data de 15 noiembrie 2020 si sfârșind la 25 decembrie 2020.

În pateul de post se regăsesc 15 aditivi alimentari, iar în margarină pot fi identificați șase până la opt aditivi, printre care: E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; E160b - colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic; E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave; E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

În pâine se pot găsi până la 7 aditivi alimentari, printre care E160 - Beta-caroten, E170 - Carbonat de calciu, E200 - Acid sorbic, E223 - Metabisulfit de sodiu, E262 - Acetat de sodiu, E263 - Acetat de calciu, E270 - Acid lactic, E282 - Propionat de calciu, E300 - Acid ascorbic, E304i - Palmitat de ascorbil, E322 - Lecitină, E330 - Acid citric, E471 - Mono și digliceridele acizilor grași, E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași, E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor grași, E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu.

Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

O singură masă se adună 38 de aditivi alimentari


Pentru a întregi gustarea pot fi adăugate laptele de soia sau o bucată de halva. Un pahar cu lapte de soia îpoate conține până la 5 E-uri, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Într-o bucată de halva se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.

"Trebuie să fiți atenți la câte E-uri consumați într-o zi. Nu uitați să citiți etichetele produselor înainte de a le consuma”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons, o asociație de consumatori neguvernamentală, membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Cum ne afectează E-urile din alimente sănătatea

Medicul Radu Țincu a explicat la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” care sunt de fapt E-urile bune, dar și cele pe care ar trebui să le evităm cât putem de mult. Mare atenție! Mâncarea procesată chiar ne îmbolnăvește.

Nu toate E-urile sunt periculoase. E-urile bune de pe etichetele alimentelor: 
acid ascorbic
caroteni
coloranți naturali 

La acest moment în Uniunea Europeană nicio substanță periculoasă nu se mai regăsește pe lista de pe alimente. E-urile periculoase sunt eliminate din utilizarea pentru alimentația umană. 

Care sunt E-urile chimice din alimente: 
conservanți 
coloranți 
aditivi alimentari

E-urile în exces ne fac rău pentru că sunt niște substanțe chimice care nu sunt metabolizate de organism ca și nutrienți iar ficatul suferă cel mai mult. E-urile consumate în exces pot duce la un „ficat gras”.

Bolile pe care le putem face din cauza E-urilor:
boli inflamatorii intestinale
intoleranțe digestive 
alergii alimentare 

Acestea sunt cele mai injectate alimente - Se găsesc chiar și la piață

Pesticidele pot genera o serie de efecte negative de-a lungul timpului. Efectele depind de doza la care suntem expuși și de modul în care pesticidele au ajuns în corpul nostru, a spus Luiza Pîrvu, medic specialist nutriție și boli metabolice.

Simptomele pot fi ușoare, de la dureri de cap, amețeală sau greață. Dar pe termen lung și mai ales în doze mari, când e vorba de pesticide cu potențial toxic ridicat, putem vorbi de perturbarea imunității, perturbarea fertilității și nu în ultimul rând de efecte pro-cancerigene.

Cele mai tratate alimente cu pesticide

Un studiu făcut în SUA a arătat care sunt cele mai tratate alimente cu pesticide. Pe locurile fruntașe au fost merele, nectarinele și căpșunile iar în materie de legume - spanacul, broccoli și roșiile.

×
Etichete: post soia
Parteneri
x close