Antena 3 CNN Actualitate Maşinile pe care le conduc Tăriceanu şi Năstase

Maşinile pe care le conduc Tăriceanu şi Năstase

Maşinile pe care le conduc Tăriceanu şi Năstase
27 Mar 2008   •   10:52
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a precizat în declaraţia sa de avere că deţine 3 autoturisme Citroen (nu se specifică modelul, doar anul fabricaţiei: 1955, 1967, 1986) şi un autoturism Fiat din anul 1966, care este moştenire de familie. Citroen este o marcă care şi-a dovedit spiritul inovator, şi a marcat începerea unei noi ere a designului şi a tehnicii înglobate într-un autoturism, unul dintre cele mai bune exemple fiind chiar modelul DS din 1955, deţinut în prezent de premierul Tăriceanu.

Citroen DS 19 Traction Avant a fost lansat la Salonul Auto de la Paris în 1955. Motorul acestuia dezvolta 75 cai putere, avea 1.911 centimetri cubi şi o cutie de viteze în patru trepte. Viteza maximă pe care o atingea DS este de 140 de kilometri pe oră şi consuma 10 litri la suta de kilometri parcurşi.



Inovaţia adusă de Citroen prin DS, în afara formei futuriste şi aerodinamice pentru acele vremuri (botul maşinii care nu avea obişnuita mască), a fost suspensia hidropneumatică, revoluţionară, a acestui model, înălţimea maşinii putând fi reglată în funcţie de preferinţe. La vremea respectivă, automobilul a fost foarte bine primit, înregistrându-se nu mai puţin de 749 de comenzi în numai 45 de minute de la prezentarea ei.

Toate sistemele importante ale maşinii, ca ambreiajul, cutia de viteze, direcţia, frânele erau pe sistem hidraulic. Citroen DS avea de asemenea un sistem care doza forţa de frânare în funcţie de greutatea maşinii şi, dispunea de frâne pe discuri, o premieră pentru un autoturism de serie.

Adrian Năstase a precizat în declaraţia sa de avere că deţine un autoturism Mitsubishi din anul 2005, pe care l-a achiziţionat în leasing. Se pare însă că Năstase are, mai nou, un luxos Chrysler 300c, maşină cu care a apărut la sediul PSD, la prima şedinţă a conducerii PSD de după alegerea sa în fruntea Consiliului National al partidului.

Motivul pentru care autoturismul de 50.000 de euro nu apare în declaraţia de avere a lui Adrian Năstase este faptul că acesta nu şi-a actualizat-o din anul 2006. Maşina sa cea nouă i-a starnit invidia chiar şi şefului său pe linie de partid, Mircea Geoană, care a făcut un comentariu explicit în acest sens: ?Necajiţii tranziţiei?.



Exită mai multe poveşti despre noua maşină a lui Adrian Năstase. Unii spun că autoturismul nu-i aparţine, alţii susţin că o foloşeste de doi ani, dar a ţinut-o ascunsă. Se spune chiar că această maşină i-a fost facută cadou lui Năstase de ?un prieten?, că acesta s-a plimbat cu ea pe ascuns aproape doi ani, iar anul trecut, în decembrie şi-a cumparat-o.

Năstase i-a răspuns însă, pe blogul său, unui ?internaut?, care-l întreba despre provenienţa maşinii. ?În termenul legal, voi face publică declaraţia mea de avere în varianta actualizată. Prefer această soluţie oficială, pentru că nu vreau să alimentez o discuţie speculativă pe marginea acestui subiect?, scrie Năstase pe blog.

Chrysler 300c este un autoturism american de lux, care poate costa între 45.000 şi 50.000 de euro, în funcţie de dotări. Varianta 6.1L SRT8, are un motor V8 pe benzină, de 6059 cmc, cutie automată de viteze, dezvoltă o putere de 425 de cai putere la 6000 de rotaţii pe minut, şi poate atinge 275 de kilometri la oră, accelerând de la 0-100 de km/h în 5,2 secunde. Modelul consumă foarte mult, aproximativ 21 de litri urban şi 9,9 litri la suta de kilometri, în extraurban.

CE MAŞINI AŢI CONDUS ÎN ULTIMII 8 ANI? COMENTAŢI AICI

Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close