Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România

16 Ian 2020   •   16:41
Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România Foto: Agerpres

Mașinile sub Euro 4 ar putea să nu mai poată fi înmatriculate în România, dacă un proiect de lege va trece de Parlament.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a elaborat un proiect legislativ care prevede ca în România niciun vehicul care are o normă de poluare sub Euro 4 să nu mai poată fi înmatriculat.

Primarul Iaşiului a spus că toate celelalte vehicule sub Euro 4 care au fost înmatriculate până la apariţia acestei legi "rămân şi fac parte din parcul naţional al României".

"Prin articolul 1 cerem interzicerea înmatriculării în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4. La articolul 2 menţionăm că interdicţia nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare, aşa cum sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, nu o să măsurăm normă de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce. Acelea sunt autovehicule speciale şi se supun altor legi. Motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene, aşa cum e şi pe site-ul Comisiei Europene, şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice. Nu ştiu dacă priorităţile sunt în ordinea enumerată de CE dar cred că stau pe acelaşi punct", a afirmat primarul Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Parteneri
x close