Antena 3 CNN Actualitate Media Dezvăluirile jurnaliştilor Antena 3 din Egipt: O zonă de conflict care nu seamănă cu nici una din Orientul Mijlociu

Dezvăluirile jurnaliştilor Antena 3 din Egipt: O zonă de conflict care nu seamănă cu nici una din Orientul Mijlociu

Dezvăluirile jurnaliştilor Antena 3 din Egipt: O zonă de conflict care nu seamănă cu nici una din Orientul Mijlociu
Sursa foto: Foto: Videonews
04 Feb 2011   •   14:34

Situaţia devine tot mai periculoasă în Egipt. Jurnaliştii, printre care si echipa Antenei 3, au devenit ţinte ale protestatarilor şi mulţi dintre ei au ajuns la poliţie. Carmen Avram a fost reţinută joi de poliţia din Cairo, în timp ce operatorul Cristi Tamaş a fost trimis la hotel ca să aducă toate imaginile pe care le-a filmat în cele 5 zile de când se află în Egipt. Casetele au fost apoi vizionate de poliţişti, iar după 6 ore de declaraţii, cei doi au fost eliberaţi.

Mai mult decât atât, cei doi jurnaliştii au fost opriţi zilele trecute de către autorităţi, suprinşi în timp ce filmau manifestările dintr-o maşină. Carmen Avram şi Cristi Tamaş au trecut prin momente extrem de tensionate, până când au reuşit să le explice autorităţilor că sunt români şi nu americani şi că au venit doar ca turişti.

În aceste zile, capitala egipteană este, pentru jurnalişti, cel mai periculos loc de pe pământ. Orice încercare de a scoate camera de filmat ridică instantaneu tensiunea în rândul apărătorilor lui Mubarak. Zeci de jurnalişti occidentali au fost reţinuţi sau bătuţi până acum. Iată câteva din dezvăluirile colegilor noştri Carmen Avram şi Cristian Tamaş.

Carmen Avram: "E o zonă de conflict care nu seamănă cu nici una din Orientul Mijlociu. Nu ştii de cine să te fereşti"


Carmen Avram  mărturisește că atmosfera care domină întreg Egiptul este una pe care nu a mai întâlnit-o în nici un stat din Orientul Mijlociu, întrucât "nu ştii de cine să te fereşti" şi  "fiecare om care trece pe lângă tine poate fi inamicul tău ".

"E o zonă de conflict care nu seamănă cu nici una dintre cele în care am fost. Şi Cristi şi eu am fost în Orientul Mijlociu de multe ori. Am fost în Afganistan, am fost puţin în Irak, am fost foarte mult în teritoriile Palestiniene, dar nu  este aceeaşi atmosferă şi nu e acelaşi gen de conflict. Situaţia este foarte tensionată din două motive: una pentru că nu ştii de cine să te fereşti, pentru că fiecare om care trece pe lângă tine poate fi inamicul tău"

De asemenea, Carmen a relatat că jurnaliştii par a fi ţina unor bande de criminali şi că există zvonuri care spun că un jurnalist belgian ar fi dispărut, presupunându-se că s-ar afla într-o închisoare din Cairo.

"În al doilea rând, am descoperit cu două zile în urmă că suntem ţintele unor bande de criminali. Pentru că asta cred că sunt. Nu ai cum să te simţi confortabil când ştii că ieşi pe stradă şi eşti recunoscut după trăsături că nu eşti din partea locului şi că eşti o ţintă pentru simplul motiv că deţii un paşaport al unei alte ţări"

"Există un zvon cum că un jurnalist belgian a dispărut şi se presupune că s-ar afla într-o închisoare din Cairo, însă sunt atâtea zvonuri care cirulă prin oraş, încât e foarte greu să ştii care este adevărul"

"Au fost prinşi spioni ai unor ţări străine. Au numit două state europene"

Carmen a relatat că în timpul serii de joi, a avut nişte discuţii cu oamenii care i-au însoţiti pe jurnalişti până la hotel, de la care au aflat că autorităţile au prins mai mulţi spioni ai unor ţări străine, fiind numite două state europene.

"Oamenii care ne-au însoţit la hotel ne-au povestit că au prins spioni ai unor ţări străine, au şi numit două state europene şi spuneau că sunt siguri că erau spioni pentru că nu aveau paşapoartele la ei şi cei care aveau totuşi paşaport nu aveau o viză de intrare şi nu înţelegeau cum şi pe unde au putut pătrunde în Egipt"

Mai mult decât atât, potrivit relatărilor unor egipteni, ar exista o parte tăcută a poporului, care la un moment dat va ieşi în stradă şi se va exprima. Acest zvon pare să fie confirmat chiar "de la vârf".

"Sunt foarte multe zvonuri alarmiste, iar teoria asta cu spionii străini este, din păcate, vehiculată inclusiv de oficialităţi. Am văzut un interviu al unui lider al partidului de guvernământ, care spunea că există ţări pe care le-au crezut prietene şi despre care au descoperit acum că sunt inamici şi că au nişte interese obscure. Ba chiar au afirmat că există o parte tăcută a egiptenilor, care la un moment dat va ieşi în stradă şi se va exprima. Toată această teorie despre spionajul străin se pare să vină de la vârf şi asta se pare că a intrigat masele"

"În multe oraşe viaţa reintră în normal. Se confirmă astfel că Guvernul are control asupra maselor"

În final, Carmen a povestit un lucru greu de explicat, şi anume faptul că în Alexandria, precum şi în majoritatea oraşelor din apropiere, lucrurile ar părea să reintre în normal (băncile se redeschid, oamenii se duc la magazine și circulă cu maşinile pe stradă).

"E foarte ciudat (...) Se pare că în Alexandria şi în alte oraşe din apropiere viaţa pare să reintre în normal. S-au redeschis băncile, sunt magazine care şi-au deschis porţile, oamenii au început să se ducă la lucru şi viaţa pare să se reia, într-un fel. (...) există un semnal undeva că lucrurile se vor normaliza. Acelaşi semnal l-a avut aseară de la un ofiţer de poliţie care ne-a spus să avem răbdare pentru că lucrurile vor mai dura 24 de ore şi daca vom trece de ziua de vineri, sâmbătă se va instaura calmul"

Aceste informaţii ar putea confirma faptul că Guvernul egiptean are un control asupra maselor şi că în orice moment ar putea să oprească tot haosul instaurat.

"Acest lucru confirmă cumva că forţele guvernamentale au control asupra maselor şi că în momentul în care vor avea interesul vor da ordin ca aceste atacuri să înceteze"


Carmen Avram, despre reţinerea din Egipt



La Cairo are loc vineri un nou miting de mare amploare ţinând cont de faptul că expiră termenul acordat de opoziţie preşedintelui Mubarak. Jurnliştilor li s-a recomandat astfel să nu părăsească hotelurile în ziua mitingului.

×
Subiecte în articol: Egipt carmen avram
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close