Antena 3 CNN Actualitate Media Pentagonul cere site-ului WikiLeaks să predea "imediat" fişierele secrete pe care le deţine

Pentagonul cere site-ului WikiLeaks să predea "imediat" fişierele secrete pe care le deţine

Pentagonul cere site-ului WikiLeaks să predea "imediat" fişierele secrete pe care le deţine
Sursa foto: Foto: www.beehivecity.com
05 Aug 2010   •   23:39

După ce joi au apărut informaţii despre un nou fişier de 1,4GB publicat de WikiLeaks, seara a venit şi reacţia Pentagonului care a cerut site-ului să predea ?imediat? miile de documente secrete despre operaţiunile din Afganistan, relatează AFP, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al instituţiei americane, Geoff Morrell.

"Departamentul Apărării cere site-ului WikiLeaks să predea administraţiei americane imediat documentele extrase direct şi indirect din bazele de date ale Pentagonului şi să le şteargă de pe site-uri, din calculatoare şi arhive", a spus Morrell.

"Publicarea a numeroase documente de către WikiLeaks a pus deja în pericol trupele noastre, aliaţii şi cetăţenii afgani, iar prezentarea unor informaţii clasificate suplimentare poate doar să înrăutăţească situaţia", a subliniat oficialul american, după ce site-ul WikiLeaks a anunţat că intenţionează să publice încă 15.000 de documente.

Portalul Wikileaks, fondat în 2006, a devenit cunoscut după ce a dezvăluit recent documente secrete referitoare la războiul din Afganistan şi a publicat acum un fişier misterios criptat de 1,4 GB, intitulat "insurance" (asigurare).

Iniţiativa portalului a fost criticată de Casa Albă, de Pentagon şi de preşedintele afgan. Un militar american este suspectat de transmiterea unei înregistrări video site-ului WikiLeaks, potrivit lui Morrell.

Noul fişier a condus deja la speculaţii conform cărora Wikileaks va publica parola care decriptează documentul dacă Statele Unite vor lua măsuri împotriva lui Julian Assange, sau a altora care se ocupă de acest site.

Fişierul criptat este mult mai mare decât precedentul care conţinea peste 90.000 de rapoarte publicate, iar Assange a declarat deja că Wikileaks va publica restul documentelor, după ce vor fi "filtrate" de voluntari. Cele 15.000 de fişiere care nu au fost publicate stau deja la baza unui articol din Sunday Times cu privire la operaţiuni ale forţelor speciale britanice.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: wikileaks Pentagon
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close