Antena 3 CNN Actualitate Media Secvenţial: Imagini document - Cum a salvat România avuţia poloneză, în 1939

Secvenţial: Imagini document - Cum a salvat România avuţia poloneză, în 1939

Secvenţial: Imagini document - Cum a salvat România avuţia poloneză, în 1939
Sursa foto: Foto: Antena 3
10 Mar 2013   •   18:42

Adrian Ursu a prezentat în ediţia de duminică a emisiunii "Secvenţial" de la Antena 3 imagini document din anul 1939, cu refugiaţii polonezi care intrau în România cu avuţiile lor, după ocuparea Poloniei de către Germania.

La 9 septembrie 1939, guvernul polonez a luat decizia salvării tezaurului Băncii Poloniei prin transportarea în România şi, apoi, într-o zonă aflată în afara pericolului german.

La 10 septembrie 1939, Ministerul de Externe polonez a transmis ambasadorului Poloniei la Bucureşti instrucţiuni privind obţinerea acordului de tranzit din partea guvernului român.

Deşi Reich a cerut în repetate rânduri confiscarea şi predarea tezaurului polonez către Germania, guvernul roman a rezistat presiunilor şi a salvat avuţia poloneză.



Potrivit prof.univ. Nicolae Mareş, la acea vreme, peste 22 de mii de militari polonezi au intrat în România şi până la 60 de mii de civili au beneficiat de asistenţa statului român.



Singura condiţie impusă de autorităţile române a fost aceea ca militarii polonezi să predea armamentul la graniţă.

"România s-a dovedit a fi extrem de generoasă şi solidară cu ceea ce se petrecea în ţara vecină aliată. I-am primit pe polonezi cu pâine şi sare. relaţiile cordiale care s-au stabilit după aceea au fost şi datorită Reginei Maria", a spus profesorul Nicolae Mareş.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close