Antena 3 CNN Actualitate Medic pediatru: Așa faceți diferența între o răceală și COVID-19 la copii

Medic pediatru: Așa faceți diferența între o răceală și COVID-19 la copii

Despre copii se tot spune că, în general, nu fac forme grave de COVID-19. Cu toate acestea, potrivit unor studii, pot fi la fel de contagioși ca adulții, iar uneori pot avea simptome la fel de puternice.

Medic pediatru: Așa faceți diferența între o răceală și COVID-19 la copii
Sursa foto: Pixabay.com
de Dan Gabor    |    09 Noi 2020   •   18:30

Pediatrul Evelina Moraru, șef de secție la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași, a explicat care sunt cele mai frecvente simptome pe care le-a întâlnit la copiii cu COVID-19.

"Sunt comune durerile abdominale și tulburările de tranzit intenstinal, diaree, tendință la constipații și vărsături. Această asociere pare chiar oarecum o particularitate a infecției cu SARS-CoV-2 la copil. Și în formele severe se discută deja despre două lucruri foarte importante.

Există o pneumonie ca din senin și care asociată infecției SARS-CoV-2 are o evoluție deosebită la copil și apoi sindromul de inflamație multisistemică. Acest sindrom cu insuficiență multiorganică are caracteristici care țin de perturbări vasculare la foarte multe niveluri, de la cel cardiac, cerebral la abdominal, pulmonar. Și el se asociază cu două lucruri de reper: cu o suferință cardiacă foarte mare și cu insuficiență cardiacă, respiratorie și cu dureri abdominale", a spus Evelina Moraru, într-un interviu pentru Libertatea.

Întrebat ce trebuie să facă părinții dacă un copil are o viroză obișnuită, medicul a răspuns: "Primul gând, al nostru și al oricui, este de a suspecta că are infecție cu SARS. Apoi este important să nu impacientezi familia, să îi convingi că totuși ar trebui eliminată această supoziție.

Te bucuri enorm când vine și îți spune: “Am testul negativ” și în același timp îți reproșează: “M-ați pus să plătesc și asta”. În spital se face gratuit, dar dacă mergi la privat, trebuie plătit. Și atunci în tine se trezește dorința de a-i spune: “Bucură-te! Bucură-te că e negativ”.
 

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close