Antena 3 CNN Actualitate Medicii români au identificat primul pacient cu gripă din acest sezon

Medicii români au identificat primul pacient cu gripă din acest sezon

Medicii români au identificat primul pacient cu gripă din acest sezon
18 Oct 2008   •   12:28

Primul pacient cu gripă, identificat de medicii români în acest sezon, este un localnic din Mureş, care a ajuns la spital cu febră, frisoane, durere în gât, dar şi dureri ale mâinilor şi picioarelor. Medicii au recoltat probe pe care le-au trimis Institutului Cantacuzino. Aici, la Bucureşti se vor face analize suplimentare şi va fi confirmat sau infirmat diagnosticul de gripă pus la Mureş.
Peste 50. 000 de români sunt răciţi şi aproape 64.000 au infecţii respiratorii şi pneumonii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Bilanţul nu se încheie aici întrucât alte trei persoane din judeţele Iaşi şi Prahova şi-au pierdut viaţa din cauza pneumoniei. Specialiştii spun însă că nu trebuie să ne alarmăm.
Numărul cel mai mare de îmbolăviri s-a înregistrat în judeţele Bistriţia, Bihor, Iaşi şi Covasna. Iar în Bihor şi Gorj sunt s-au înregistrat mai multe cazuri de pneumonie. Medicii spun că cei mai afectaţi atât de răceală cât şi de pneumonie sunt copiii de până la patru ani. Din aceast cauză, părinţii care au ales să-şi lase copiii la creşă au renunţat în proporţie de 10%. Adolescenţii nu sunt nici ei feriţi de îmbolnăviri. Tinerii sunt nevoiţi să lipsească de la şcoală tot mai mult. Astfel, numărul celor absenţi de la cursuri a crescut cu 38 de procente .
Potrivit datelor furnizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile , numărul total de infecţii respiratorii înregistrat în perioada 6-12 septembrie este cu 31,5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu apropape 50% mai mare decât prima săptămână a lunii.
În ciuda acestei situaţii , medicii spun că oamenii nu trebuie să se alarmeze., deoarece, raportat la cele câteva sute de virusuri respiratorii care circulă în acest sezon, procentul nu este unul îngrijorător, potrivit cotidianului Evenimentul zilei. Specialiştii atrag însă atenţia că gripa are complicaţii mult mai grave decât răcelile, iar pentru a evita complicaţiile românii trebuie să se vaccineze. Copiii, adulţii care suferă de boli cronice, dar şi angajaţii sistemului sanitar beneficiază de vaccinuri gratuite. În farmacii, vaccinul antigripal costă în jur de 40 de lei.
Antena 3

×
Subiecte în articol: gripa raceala
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close