Antena 3 CNN Actualitate Medicii trag un semnal de alarmă! Așa pot fi oprite focarele de COVID-19 din școli!

Medicii trag un semnal de alarmă! Așa pot fi oprite focarele de COVID-19 din școli!

Avizul epidemiologic nu are relevanţă dacă triajul epidemiologic este făcut corect, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra. Simptomele pot să apară de pe o zi pe alta, nu pot fi împiedicate de o hârtie, adaugă acesta.

Medicii trag un semnal de alarmă! Așa pot fi oprite focarele de COVID-19 din școli!
Sursa foto: Hepta
de Dan Gabor    |    11 Sep 2020   •   18:30

Nu avizele epidemiologice sunt cheia care ajută oprirea focarelor de coronavirus în şcoli, ci un triaj epidemiologic făcut riguros de medicul sau asistentul din şcoală, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra. Din momentul în care a obţinut avizul şi până când ajunge la şcoală, copilul poate deveni simptomatic, iar hârtia nu rezolvă practic mare lucru.

Părinţii au un rol esenţial, spune specialistul, acela de a nu duce copilul la şcoală în cazul în care are simptome respiratorii sau digestive. În fiecare dimineaţă, profesorii trebuie să observe copiii şi să-i întrebe despre aceste simptome. Foarte important, spune medicul, este ca în fiecare şcoală să existe cel puţin un medic sau asistent de medicină şcolară care să coordoneze triajul, potrivit Mediafax.

„Avizul epidemiologic eliberat anterior certifică faptul că la momentul respectiv un copil nu are o boală infecto-contagioasă, nu certifică faptul că la momentul intrării în clasă acel copil nu are o boală infecto contagioasă. Simptomele pot să apară de pe o zi pe alta, ele nu pot fi împiedicate de o hârtie pe care o ia de la medicul de familie”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie.

Medicul Adrian Marinescu spune însă că avizul epidemiologic este o măsură în plus de siguranţă, dar recunoaşte şi el că starea copilului se poate schimba rapid.

„Ştim bine că ne testăm astăzi, testul e negativ şi putem să ne infectăm după 3 ore după ce am făcut testul, deci nu există siguranţă sută la sută, dar sunt lucruri pe care le facem în ideea de a găsi o variantă safe sau mediul reprezentat de şcoală să fie unul safe”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală

Avizele epidemiologice vor fi totuşi necesare la începutul anului şcolar, pentru copiii cu boli cronice şi pentru cei care se află la începutul unui nou ciclu de învăţământ: clasa 0, clasa a V-a şi clasa a IX-a.

Ministrul Sănătăţii prelungeşte acest termen de depunere a avizelor astfel încât toţi părinţii să aibă timp să ducă actul la şcoală.

Spre deosebire de avizul epidemiologic, adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate, necesară doar la înscrierea într-un ciclu nou de învăţământ, se eliberează la data când copilul este programat la un examen medical de bilanţ, tocmai pentru a nu aglomera cabinetele. Deci se poate depune şi mai târziu faţă de momentul începerii anului şcolar.

×
Subiecte în articol: COVID-19 aviz epidemiologic
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close