Antena 3 CNN Actualitate Meleşcanu a trimis înapoi la Cotroceni avizele de urmărire penală

Meleşcanu a trimis înapoi la Cotroceni avizele de urmărire penală

Meleşcanu a trimis înapoi la Cotroceni avizele de urmărire penală
18 Ian 2008   •   12:13
Ping-pong cu dosare între preşedinţie şi guvern - Ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, a trimis înapoi la Cotroceni avizele de urmărire penală a celor opt actuali şi foşti miniştri, primite de la Traian Băsescu acum două zile. Motivul invocat de ministru este faptul că documentaţia era incompletă. Actele primite de la preşedinţie au fost atent analizate de mai mulţi specialişti. Ministerul Justiţiei a anunţat însă, într-un comunicat, că ministrul nu a putut pune la dispoziţia Parchetului dosarele, în condiţiile legii. Şi asta pentru că lipsesc dosarele propriu-zise. Ministrul atrage atenţia că, practic, a primit doar referatele procurorilor de caz şi ale procurorilor şefi ai structurilor de parchet, plus avizul preşedintelui. În acest sens, Meleşcanu i-a trimis chiar şi o scrisoare şefului statului.

?Având în vedere că Preşedintele României are obligaţia de a transmite ministrului justiţiei dosarele cauzelor (menţionate, de altfel, cu număr de file în referatele parchetului), iar, în situaţia de faţă, dosarele nu au fost primite, ministrul justiţiei se află, pentru moment, în imposibilitatea legală, obiectivă, de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de lege?, se arată în comunicat.

EXPLICAŢIA LUI TEODOR MELEŞCANU:

Procurorii DNA nu pot începe verificările
Până se lămureşte situaţia, procurorii DNA nu pot face verificări în dosarele celor opt. Purtătorul de cuvânt al DNA susţine că anchetele vor demara abia în momentul în care avizele de începere a urmăririi penale vor ajunge la procurorii de caz. Legea spune că un procuror nu poate face audieri, percheziţii şi expertize, cu alte cuvinte nu poate strânge probe, decât în situaţia în care urmărirea penală e începută în dosarul pe care îl instrumentează.

Preşedintele Traian Băsescu a dat miercuri aviz favorabil pentru urmărirea penală a opt foşti şi actuali miniştri: Adrian Năstase, Miron Tudor Mitrea, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, Victor Babiuc Paul Păcuraru, Codruţ Şereş şi Decebal Traian Remeş.

Contactat telefonic de Antena 3, vicepreşedintele PSD Victor Ponta a calificat gestul ministrului interimar al Justiţiei drept unul politic, prin care Guvernul răspunde cererii preşedintelui. Este o bătălie continuă între preşedinţie şi guvern, iar acum ambii invocă chestiuni de procedură, susţine Ponta. Social-democratul oferă şi o explicaţie a ?acestui ping-pong de dosare dintre preşedinte şi Executiv?: Guvernul încearcă să tragă de timp, pentru ca urmăririle penale în cazul acestor dosare să înceapă după alegeri -

COMUNICATUL DE PRESĂ AL MINISTERULUI JUSTIŢIEI (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close