Antena 3 CNN Actualitate Miercuri noapte va avea loc singura eclipsă totală de lună din 2008

Miercuri noapte va avea loc singura eclipsă totală de lună din 2008

Miercuri noapte va avea loc singura eclipsă totală de lună din 2008
20 Feb 2008   •   08:54

Singura eclipsă totală de Lună vizibilă din România în anul 2008 va avea loc în noaptea de miercuri spre joi. Fenomenul, care va constitui un adevărat spectacol astronomic, va putea fi urmărit de la Observatorul “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti cu noi instrumente profesionale. Cu ocazia eclipsei de Lună, Observatorul Astronomic va avea un program special, fiind deschis publicului între orele 21.00 şi 6.00 dimineaţa. Eclipsa de Lună va începe la ora 2.34, când Luna va intra uşor în penumbra Pământului.

După primele 10-15 minute, se va putea observa cum partea din stânga a discului lunar va deveni mai palidă. Luna va începe să intre în umbră începând cu ora 3.42, când discul acesteia va deveni mai roşiatic cu fiecare minut ce se va scurge.

În următoarele 78 de minute, umbra Pământului va acoperi discul lunar. La ora 5.00, Luna se va afla în totalitate în umbra Pământului. Maximul eclipsei se va produce la ora 5.25, când culoarea Lunii va fi portocaliu-cărămizie. Chiar dacă se va afla în umbră, Luna nu va fi întunecată complet, pentru că atmosfera Pământului va devia razele de lumină ce vin de la Soare.

Luna va apune, în momentul în care va începe să iasă din umbra Pământului. Fazele următoare ale eclipsei vor putea fi urmărite din vestul Europei, America de Sud şi Nord. Eclipsa de Lună va dura 5 ore, 42 minute şi 18 secunde. La începutul eclipsei, Luna se va afla în direcţia sud-vest, la 47 grade altitudine deasupra orizontului.

În momentul fazei maxime, Luna va fi în direcţia vest, la 18 grade deasupra orizontului. Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc pe 15 iunie 2011, iar o eclipsă de lună parţială se va produce tot anul acesta, în noaptea de 16 spre 17 august.

Rompres

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close