
Astăzi este ziua în care lumea se desparte de Papa Francisc. Funeraliile Papei Francisc au început la ora 9:00 și au loc în Piața Sf. Petru, unde vor fi prezenți o mulțime de lideri mondiali și membri ai familiei regale. Sunt așteptați peste 250.000 de credincioși să își ia rămas bun de la Suveranul Pontif. Jurnalistul Antena 3 CNN Mihai Gâdea este prezent, alături de alți jurnaliști ai postului nostru de televiziune, la Vatican, de unde relatează cele mai importante momente din timpul ceremoniilor. „Este un eveniment plin de emoție și de solemnitate, Papa Francisc va rămâne în istorie pentru foarte multe lucruri”, a explicat Mihai Gâdea.
„Un eveniment plin de emoție și de solemnitate. Un miliard 400 de milioane de credincioși catolici își iau astăzi rămas bun de la Suveranul Pontif, cel care va rămâne în istorie pentru foarte multe lucruri: primul papă din America de Sud, primul papă iezuit și este acel papă care va intra în istorie pentru modul în care a înțeles să-și ducă pontificatul. A fost marcat de modul în care Mântuitorul a prezentat bunul păstor, care nu e doar preocupat de multele oi din turma sa, și care sunt bine, ci de acea oaie pierdută care trebuie căutată și adusă înapoi cu turma sa. A fost papa care a fost mereu preocupat de cei marginalizați și acest lucru probabil că va fi spus în multe feluri astăzi și va fi extrem de vizibil în Piața San Pietro, unde vor avea loc funeraliile.
„Papa a fost mereu preocupat de cei de la marginea societății”
Papa a fost mereu preocupat de cei de la marginea societății, de migranți, de cei care au fost uitați de societate și biserică. Șapte deținuți sunt aduși la funeralii, pentru că asta a specificat și Papa în testament.
Mulți analiști și teologi spun că Papa a fost un copil spiritual al Conciliului Vatican II.
Biserica Catolică a trecut printr-un moment de cotitură, care a dus-o într-o altă direcție, a deschiderii față de alte biserici creștine, față de mozaism și față de lumea musulmană.
Va rămâne în istorie pentru modul în care a înțeles să condamne abuzurile pe care Biserica Catolică le-a făcut de-a lungul timpului, cele mai cunoscute împotriva copiilor, pentru dorința de a reforma biserica.
Funeraliile vor fi impresionante și cred că va fi extrem de interesant pentru miliardele dde oameni care se vor uita din toată lumea să înțeleagă modul în care spiritualitatea, aspectele religioase, profund creștine și cele care sunt mai degrabă la nivel diplomatic și statal, pentru că era și șeful statului Vatican.
Ne vom uita și la cum va avea slujba loc, ceva ce probabil nu s-a văzut niciodată în istorie, dar și cum cei 50 de șefi de state și zece capete încoronate vor participa la ceea ce acum e considerat evenimentul diplomatic al anului.
„Biserica Catolică e într-un moment complicat”
Biserica Catolică e într-un moment complicat. Sunt mulți analiști și comentatori care vorbesc despre o divizare a Bisericii Catolice. Partea conservatoare și mai liberală trăiesc o confruntare și probabil că în conclav lucrurile vor deveni mult mai clare pentru alegerea noului papă.
Vă vom explica de ce acest eveniment e unul de importanță majoră și de ce probabil multe lucruri vor fi văzute diferit după înmormântare. Vom fi în toate punctele cheie și modul în care postul nostru de televiziune va transmite funeraliile e ceva fără precedent în România, o echipă impresionantă de jurnaliști, tehnicieni, producători încearcă să aducă pentru România acest eveniment mai aproape, pentru a-l înțelege și pentru a vedea cum va reuși Biserica Catolică să meargă dincolo de pontificatul Papei Francisc și care sunt implicațiile pentru lume”, a explicat Mihai Gâdea.
Papa Francisc a murit, luni, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani. Suveranul Pontif era în convalescență, după cinci săptămâni în spital pentru o dublă-pneumonie care l-a dus în pragul morții.
În prima zi de Paște, Papa Francisc, vizibil bolnav, a binecuvântat mulţimea de oameni care era adunată în Piaţa Sfântul Petru. În ultimul său mesaj, Suveranul Pontif a pledat pentru încetarea războaielor.
Papa Francisc a avut o ultimă dorință. Acesta a cerut ca mormântul să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus.