Ministerul Educaţiei scoate la concurs de două ori mai puţine locuri faţă de 2009

14 Iun 2010   •   20:25
Ministerul Educaţiei scoate la concurs de două ori mai puţine locuri faţă de 2009

În învăţământ scad nu doar salariile ci şi numărul de locuri diponibile. Ministerul Educaţiei scoate la concurs doar 5.700 de locuri titularizabile, de două ori mai puţine ca în 2009. E media la nivel naţional, căci în funcţie de judeţ, scăderile sunt dramatice.

 

Chiar şi de zece ori mai puţine locuri sunt scoase la concurs în acest an. La Braşov sunt 40 de locuri acum, faţă de 300 în vara trecută. Iar bătălia va fi mare pentru orice post, dar mai ales pentru catedrele de matematică, română. Concurenţa va fi acerbă şi pentru puţinele posturi de învăţătoare.

 

Acolo unde au nevoie, directorii de şcoli aleg să angajeze suplinitori, pe termen scurt, în loc să scoată posturi la concurs şi să rămână cu profesori angajaţi. Sunt însă şi multe şcoli unde anul acesta nu este niciun loc liber.

 

Aşa că, din 5.000 de contracte pe termen lung, acum s-a ajuns la câteva sute, adunate din toată ţara. Iar de la anul şi sistemul se schimbă. Examenul de titularizare dispare, iar fiecare şcoală îşi va angaja proprii profesori.

 

Suplinitorii sau absolvenţii de facultăţi care sperau să se titularizeze anul acesta spun acum că nu mai au nicio şansă. Anul acesta, examenul de titularizare se va desfăşura pe 14 iulie.

 

Observator

 

 

Parteneri
x close